Hvordan opstod Ayers Rock?

Sand fra en anden bjergkæde og tryk fra havet har skabt den ikoniske, røde klippe, der de seneste 500 millioner år har prydet den australske ørken.

Historien om Ayers Rock – nu kaldet Uluru – begyndte for cirka 550 mio. år siden. Her førte floder det sand, som senere blev til Uluru, fra bjergkæden Petermann Ranges ud på en slette.

En havstigning 50 millioner år senere oversvømmede sletten, og trykket fra havet og havsedimenter pressede Uluru-sandet sammen til sandsten.

Enorme sten – af geologer kaldet monolitter – som Uluru findes over hele verden. Lidt uden for Nigerias hovedstad, Abuja, ligger stenen Zuma, som rejser sig 745 meter over omgivelserne og dermed er dobbelt så høj som Uluru.

© Shutterstock

Den røde farve kommer senere

I forbindelse med tektoniske bevægelser for 400-300 mio. år siden blev hele Uluru-området løftet op over havniveau og foldet, så der opstod bjerge og dale. Uluru roterede og endte med at stå på højkant.

Siden da har vind og vejr slidt hele området ned, men fordi Ulurus sandsten er hårdere end andre lag i området, rager den i dag 348 meter op over den omgivende Simpsonørken.

Sandstenen er egentlig grålig, men når den kommer i kontakt med luft og fugt, ilter dens jernmineraler til den karakteristiske røde farve. Uluru er derfor populært sagt rusten.