Shutterstock

Hvordan vil Jorden se ud i fremtiden?

Kan man forudse, hvordan kontinenterne vil bevæge sig de næste 250 millioner år?

Det er faktisk muligt at komme med gode gæt på, hvordan fordelingen af kontinenter og oceaner vil være i fremtiden. Jordens kontinenter ligger på plader, der udgør den yderste del af jorden, og som bevæger sig i forhold til hinanden. Processerne bag disse bevægelser er temmelig godt kendte. Desuden kender man fra satellitmålinger ret nøjagtigt de hastigheder, som pladerne bevæger sig med.

Ved at antage, at bevægelserne fortsætter uændret i fremtiden, kan forskerne regne sig frem til Jordens fremtidige udseende. I så fald vil Afrika, Europa og Asien i fremtiden bevæge sig mod øst, og Sydamerika og Antarktis mod nord, mens Nordamerika først vil bevæge sig mod vest og senere mod øst. Middelhavet vil blive lukket i sammenstødet mellem Europa og Afrika.

Det betyder, at alle nuværende kontinenter vil have samlet sig i et stort superkontinent om 250 millioner år, som de også var det for 250 millioner år siden.

Som andre fremtidsprognoser skal denne også tages med forsigtighed, da ingen kan vide, om nutidens processer uden videre kan fremskrives.

Geologerne ved fx , at kontinenter kan brække midt over og skabe nye bevægelser. Det er ofte sket gennem jordens historie og vil sikkert også ske i fremtiden.