Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen

Hvordan ville Grønland se ud uden indlandsis?

Hvad ville man få at se, hvis man tænkte sig, at iskappen på Grønland smeltede?

Fjernede man al isen fra Grønland, ville man opdage, at der midt på den centrale del af verdens største ø strækker sig en kæmpemæssig, aflang sænkning, der ligger under havets overflade. Den er opstået, fordi vægten af det flere kilometer tykke isdække har trykket fjeldene ned. Men det betyder også, at hvis isen virkelig forsvandt, ville landet efterhånden hæve sig. Når isen var helt væk, ville landskabet fortsætte med at hæve sig i flere tusind år, indtil der var ligevægt. Grønland ville da se helt anderledes ud. De stejle, sorte østgrønlandske basaltfjelde ville rage dobbelt så højt op som nu, og store dele af de centrale områder ville være gennemskåret af lange og dybe fjorde. Måske ville Grønland også blive dækket af lynghede og nåleskov, som det var tilfældet for cirka 2,3 millioner år siden. Samtidig ville verdenshavene været steget med omkring 6,5 meter. Så meget vand er der bundet i iskappen. Den grønlandske indlandsis er den sidste rest af de enorme ismasser, der dækkede store dele af den nordlige halvkugle under sidste istid. De største istykkelser er målt til omkring 3,2 kilometer, og glaciologerne regner med, at de ældste dele af isen er 250.000 år gamle. Når isen smelter, og gletsjerne kælver, forsvinder der hvert år 600 kubikkilometer af den grønlandske indlandsis. Denne mængde modsvares dog af en næsten tilsvarende mængde is fra det årlige snefald, så alt i alt forbliver isdækket det samme.

Læs også:

Klimaforandringer

Ny opdagelse: Isen i Grønland bliver tykkere

3 minutter
Klimaforandringer

Forladt atombase truer Grønlands miljø

0 minutter
Klimaforandringer

Gigantisk gletsjer slår sprækker i Grønland

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul