Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Insektgift rammer nerver.

Hvordan virker insektgift?

Vi bruger alskens kemikalier for at udrydde uønskede insekter, men bliver stofferne nedbrudt naturligt eller skader de dyrene i fødekæden?

Shutterstock

Insektgift er en kategori af skadedyrsmidler, pesticider, som effektivt tager livet af insekter.

Nogle pesticider slår insektet ihjel ved kontakt med fx en sprøjtet overflade eller ved mikroskopiske dråber i luften, mens andre gifte optages af de planter, som insekterne æder.

Insektgifte opdeles efter, om de er organiske, dvs. kulstofholdige, eller uorganiske; fx er nikotin et organisk stof, som bliver produceret i naturen af planter, men kan også efterlignes kemisk og bruges som insektgift.

Hvilken gift er farligst og er den menneskeskabt? Find svaret her om verdens giftigste stoffer.

Insektgift rister nervebanerne

Nogle pesticider fungerer som nervegifte. Det gælder bl.a. DDT, som får insektets nerver til at brænde ud.

Nikotinens såkaldte neonikotinoider får insektet til at miste kontrollen over sine muskler, så det til sidst dør.

Gamle gifte bliver udfaset

Uorganiske gifte er baseret på andre stoffer som fx kviksølv, arsen eller kobber. Det gælder typisk de ældste insektgifte, som blev brugt fra slutningen af 1800-tallet op til omkring 2. verdenskrig. I dag er de uorganiske pesticider i vidt omfang blevet udfaset til fordel for de organiske.

En af de tidligste og mest effektive organiske insektgifte er dichlordiphenyltrichlorethan eller DDT, der fungerer som nervegift i stil med det kemiske våben sarin.

Insektgift spredes på mark.
© Shutterstock

Stoffet blev opdaget i 1874, men dets effektivitet mod insekter blev først erkendt i 1939.

Siden har det været afgørende for udryddelsen af malariamyggen i bl.a. Europa. Desværre nedbrydes DDT meget langsomt i naturen og ophobes i fedtvæv, så det på den måde spreder sig i fødekæden.

På et tidspunkt var DDT sågar ved at udrydde bl.a. vandrefalkene i Nordamerika og Vesteuropa. I dag er brugen af stoffet stærkt begrænset eller helt forbudt i det meste af verden.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul