Hvorfor er der så mange edderkoppespind lige nu?

Jeg kan nærmest ikke gå udenfor en dør uden at få spindelvæv i ansigtet. Hvorfor er det sådan?

© Brandy Lauer/Shutterstock

Selv om dagene bliver kortere, og temperaturerne daler, bliver spindelvævene både flere og større.

I sensommeren og det tidlige efterår har edderkopperne nemlig ekstra travlt og spinder store væv. Årsagen skal findes i edderkoppers – og særligt hjulspindernes – livscyklus.

Almindelige hjulspindere, som korsedderkoppen og kvadratedderkoppen, klækker ud af ægget om foråret og vokser sig store i løbet af sommeren. Til efteråret er hjulspinderne blevet fuldvoksne og skal nå at yngle og lægge æg, inden det bliver vinter, og de dør.

Derfor stiger edderkoppernes aktivitetsniveau om efteråret.

Store spind hjælper ægproduktion

Hunnerne begynder at spinde deres karakteristiske hjulspind større, så de kan fange mere føde og få tilstrækkelig med energi til at producere æg. Samtidig er hannerne er mere udfarende og søger ivrigt efter en mage.

Aktiviteten betyder, at det ikke kun er spindelvævene, men også edderkopperne selv, som er mere iøjnefaldende på denne årstid.

Spindelvæv bliver typisk også mere synlige i efteråret, fordi den stigende mængde dug sætter sig i spindene, så vi oftere lægger mærke til dem.

Mange overvintrende edderkoppearter forbereder sig på den kolde årstid ved at søge ind i varmen om efteråret. Derfor kan vi også støde på flere spindelvæv i hjemmet.