Shutterstock
Insekter

Hvorfor flokkes insekter om kunstigt lys? Nu mener forskere at have forklaringen

Månens lys ser ikke ud til at spille en rolle, som ellers har været en af forklaringerne tidligere.

Menneskeskabt lysforurening er blevet udnævnt som en af de store skurke bag den globale insektdød, og forskere har tidligere advaret om at huske at slukke lyset for at redde de vigtige leddyr.

Men hvorfor flokkes insekter overhovedet omkring de kunstige lyskilder?

En af de tidligere teorier var, at de små dyr bruger det reflekterede sollys fra Månen til at navigere om natten og forveksler de kunstige kilder med Jordens naturlige satellit.

Men det forklarer ikke, hvorfor insekter, som kun flyver om dagen, også samles omkring lys.

Nu har forskere fra Imperial College London filmet insekter i naturen for at opklare, hvad der i virkeligheden ligger bag lyssværmene.

Forskerne brugte blandt andet højhastighedskameraer og såkaldt motion capture for at indfange og kortlægge de præcise bevægelser fra mange forskellige insekter omkring de kunstige lys.

En af opdagelserne fra videoerne er, at insekterne holder rygsiden mod lyset, hvilket får forskerne til at konkludere, at de kunstige lyskilder udløser en refleks som på engelsk kaldes dorsal light response.

Refleksen findes blandt andet hos nogle fisk og mange insekter og er en slags genvej, når dyrene hurtigt skal finde ud af, hvilken vej der er opad.

Fanget i dødsspiral

I naturligt lys fra Solen vipper insekterne ryggen mod lyset for at fastholde den rigtige flyveposition og kontrol.

Omkring kunstige lyskilder kan samme lysrefleks til gengæld gøre, at insekterne hele tiden styrer omkring lyset og bliver indfanget i en dødelig spiral, hvor orienteringsevnen er sat totalt ud af spil.

Selv i naturlige omgivelser, som fx daggry eller skumring, kan refleksen angiveligt forvirre de små flyvere.

Undersøgelsen afslørede også, at nogle insektarter ikke er helt så afhængige af refleksen i samme grad, og at fx bananfluer ikke flokkes omkring det kraftige lys.

Selve lysrefleksen har været kendt i årtier, men det er angiveligt første gang, den er blevet brugt som en mulig forklaring på det gamle spørgsmål.

Teorien giver også mening for Roman Goulard fra Lund University, som ikke har været en del af undersøgelsen, men selv har forsket i, hvordan lys påvirker insekter.

"Det er en meget plausibel forklaring, at den dorsale lysrefleks skaber den her roterende adfærd, som fanger insekter omkring lys om natten," lyder det til videnskabsmediet New Scientist.

Undersøgelsen har endnu ikke gennemgået peer review, som er en del af kvalitetssikringen af videnskabelige udgivelser, men er indtil videre lagt ud på preprint-serveren biorxiv.