Hvorfor lægger hunde hovedet på skrå?

Når jeg taler til min hund, kigger den på mig og tilter hovedet på skrå. Prøver den at afkode, hvad jeg siger, eller hvad foregår der?

© Mary Swift/Shutterstock

Mange hundeejere oplever, at deres hunde lægger hovedet på skrå, når de hører sætninger som ”Gå en tur?”, ”Skal du have godbid?” og ”Hvor er bolden?”

Ifølge et ungarsk forskerhold er hovedbevægelsen udtryk for en øget opmærksomhed og mental bearbejdning af genkendelig information i menneskers tale.

Trænede hunde tilter hovedet

Forskerne undersøgte 40 hunde og analyserede deres hovedtiltninger, når hundeejerne bad dem om at finde et velkendt stykke legetøj. Undersøgelsen afslørede, at hunde, der havde lært navnet på deres legetøj, oftere lagde hovedet på skrå.

Hunde, som var trænet til at kende navnet, tiltede således hovedet 43 pct. af gangene, når ejerne nævnte legetøjet, mens det kun skete to pct. af gangene hos hunde, der ikke havde lært navnet på deres legetøj.

Konklusionen var derfor, at hundene lægger hovedet på skrå, når de genkender og bearbejder information, som er relevant og betydningsfuldt for dem.

Hovedbevægelsen skyldes muligvis, at hundens hjerne, ligesom menneskets, består af to hjernehalvdele, der bearbejder forskellige input. Forskerne gætter derfor på, at de velkendte ord stimulerer den ene hjernehalvdel mere end den anden, hvilket fører til, at hunden lægger hovedet på skrå.