Hvorfor spiser min hund græs?

Jeg har hørt, at græs er et brækmiddel for hunde, og at de spiser det, når de har bøvl med maven, men er det hele forklaringen?

© Shutterstock

Undersøgelser viser, at 79 pct. af hundeejere har observeret deres logrende venner æde græs.

En udbredt opfattelse er, at græsset er en form for selvmedicinering, når hunden har dårlig mave og vil fremprovokere opkast.

Men i en undersøgelse med 12 hunde, der dagligt åd græs, fandt forskerne ingen sammenhæng. Kun et par gange blev der kastet op, og hver gang skete det efter et måltid. Faktisk lader hunde til at spise mindre græs, når de har maveproblemer.

En australsk undersøgelse viser nemlig, at hunde som får almindelig kost og producerer normal afføring, spiser mere græs end hunde, som får tilført såkaldte frukto-oligosakkarider til kosten, hvilket giver en diarre-lignende afføring.

I løbet af undersøgelsen spiste hundene græs 374 gange, men der var kun to tilfælde af opkastninger.

Græs mætter og stimulerer

I stedet grunder græsspisningen formentlig i noget så simpelt som sult.

Undersøgelsen med de 12 græsspisende hunde viste nemlig, at de brugte mere tid på at æde græs før måltiderne end efter. Derudover kan den knasende følelse mellem tænderne fungere som en form for stimulering.

Glæden ved at spise græs ligger formentlig gemt dybt i hundens gener. Et forskerhold har analyseret afføring fra ulve i Yellowstone nationalpark i USA og fandt græsrester i 74 pct. af efterladenskaberne.