Hvorfor synger frosne søer?

Når det er rigtig vinter, hvor vi står på skøjter på søerne, siger isen indimellem som laserpistoler eller hvalsang. Hvad er det for nogle lyde, og hvordan opstår de?

© Shutterstock

Selvom det kan lyde, som om frosne søer synger, stammer lyden i virkeligheden fra sprækker i isen.

Sprækkerne er isens måde at skaffe sig af med opsparet energi og spændinger på, der opstår, når stigende og faldende temperaturer får isen til at udvide sig og trække sig sammen.

Når energien bliver udløst, idet isen sprækker, vibrerer isen, og vibrationerne breder sig til luften oven søen som lyd. Hvis flere sprækkeforgreninger breder sig samtidig, kan lyden minde om en hel symfoni af toner.

Frostsprækker lyder som laserpistoler

Søer synger især, når de har en vis størrelse. Hvis en sø er over 10.000 m2, stiger sandsynligheden for, at flere forskellige sprækkesystemer breder sig samtidig.

Isens sang har inspireret til beskrivelser som “den lyd, laserpistoler laver i tegnefilm”, “når man står ved skinnerne, og et tog er på vej”, eller “en stor, tynd metalplade, der bliver sat i svingninger”.

Temperaturændringer presser isen

Sprækker i isen opstår, fordi trykket ændrer sig, når temperaturændringer får isen til at trække sig sammen og udvide sig.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vand fylder mest ved 0 °C

Vand fylder mest ved frysepunktet. Både koldere og varmere temperaturer får vandets volumen til at falde, og det når sit minimum ved fire grader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Afkøling trækker i isen

I takt med at temperaturen falder til under 0 °C, stiger isens massefylde, og den trækker sig sammen. Isen bliver også stivere, og begge dele øger muligheden for sprækker.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Varme gør søen for lille

Når isen varmes op om foråret eller på varme vinterdage, udvider den sig, og søen bliver så at sige for lille til isen, som tilpasser sig ved at slå sprækker.

Lyden er så speciel, at kunstneren Marc Namblard har udgivet en hel CD med lyde fra og dedikeret til den franske sø Lac de Pierre-Percée.

LÆS OGSÅ: [Danmarks største sø – og 4 andre store søer i Danmark ](https://illvid.dk/naturen/danmarks-stoerste-soe

Isen synger morgen og aften

Da isen først og fremmest synger pga. temperaturændringer, er morgen og aften gode tidspunkter at høre issang på. Her ændrer temperaturen sig nemlig hurtigst.

Sangen er særlig tydelig om foråret, hvor det bliver meget koldt om natten, men hvor Solen står længe og højt på himlen i dagtimerne.

Sprækkerne er ikke nødvendigvis et faresignal, da de sagtens kan opstå, uden at isens bæreevne bliver ødelagt. Men tjek, at isen kan bære, inden du vover dig ud på naturens store, frosne højttaler.

VIDEO: Tag hørebøffer på, og lyt til en syngende issø.

Den syngende sø her findes nær Grundtjärn i det nordlige Sverige. Video: Jonna Jinton.