Peter Convey/British Antarctic Survey

Frost forvandler naturen til kunst

Bølger kan faktisk fryse til is, mens de bevæger sig. Det beviser et enestående billede fra en -11 grader kold amerikansk strandkant.

Forskere kravler ned i krateret af Mount Rainier i USA, for at tage prøver af isen i vulkanens store system af isgrotter. På bunden er søer med dødelige CO2-gasser ulmende under overfladen, som selv de mindste stenskred kan udløse.
Undervandsistapper opstår, når koncentreret saltvand med koldere temperaturer presses ned i det varmere havvand fra små lommer i havisen. Istapperne kan sprede sig flere meter på havbunden og indkapsle al liv i is.
Den 2. Januar 2018 var havtemperaturen -11 grader ved Nobadeer Beach i USA. Kulden fik bølgerne til at fryse til is i overfladen, mens de stadig bevægede sig. Slush ice-bølger er ret sjældne, da bølgernes kraft normalt bryder iskrystallerne op.
Når vandoverfladen på nydannet is møder kold luft, kan tulipan-store isblomster opstå. Havmikrober tager bolig i  isblomsterne, og studier af bakterierne i det barske miljø kan give forskerne et særligt indblik i grænserne for cellernes livsformåen.
Isbjerge er faktisk ikke dannet af is, men af sammenpresset sne, der har lagt sig lag på lag gennem tusindvis af år. Når varme smelter isbjergets overflade, løber smeltevandet ned i sprækkerne, hvor det fryser til is i smukke lyseblå farver.

Vulkanen Mount Rainiers iskrater kan udløse dødelige CO2-gasser.

Forskere kravler ned i krateret af Mount Rainier i USA for at tage prøver af isen i vulkanens store system af isgrotter. I bunden syner søer med dødelige CO2-gasser ulmende under overfladen, som selv de mindste stenskred kan frigive.

Francois-Xavier ”Fix” De Ruydts

Undervandsistapper fryser havdyr ihjel på stedet.

Undervandsistapper opstår, når koldt, koncentreret saltvand skruer sig ned i varmere havvand fra små lommer i havisen. Istapperne kan sprede sig flere meter på havbunden og indkapsle alt liv i is.

Norbert Wu/Minden Pictures

Under særlige vejrforhold får bølger en overflade af is.

Den 2. januar 2018 var havtemperaturen -11 grader ved Nobadeer Beach i USA. Kulden fik bølgerne til at fryse til is i overfladen, mens de stadig bevægede sig. Slush ice-bølger er ret sjældne, da bølgernes kraft normalt bryder iskrystallerne op.

Jonathan Nimerfroh

Isblomsternes barske miljø sladrer om hårdføre bakterier.

Når vandoverfladen på nydannet is møder kold luft, kan tulipan-store isblomster opstå. Havmikrober tager bolig i isblomsterne, og undersøgelser af bakterierne i det barske miljø kan give forskerne et særligt indblik i grænserne for cellernes livsformåen.

Matthias Wietz

Forstrakt iskappe skaber gigantiske isterninger

I 1995 fløj fotograf Peter Convey over et landskab på Antarktis, der lignede gigantiske isterninger. Fænomenet opstår, når en iskappe har strakt sig hen over en underliggende forhøjning, så spalterne i isen krydser hinanden.

Peter Convey/British Antarctic Survey

Kraftige vinde og ekstrem kulde fastfryser kvalte fisk.

I vinteren 2015 blev bredden ved søen Lake Andes i USA forvandlet til gravsted for tusinder af fisk. Isen havde skabt iltsvind, så fiskene var blevet kvalt. Da vinden senere tog til, blev isen skubbet op fra bredden, hvor den frøs fast med de døde fisk indeni.

Kelly Preheim

Smeltevand giver isbjerge smukke striber.

Isbjerge er faktisk ikke dannet af is, men af sammenpresset sne, der har lagt sig lag på lag gennem tusindvis af år. Når varme smelter isbjergets overflade, løber smeltevandet ned i sprækkerne, hvor det fryser til is i smukke lyseblå farver.

Martin Harvey/Getty Images