Sort is

Sort is kan være umulig at se og bliver ofte først opdaget, når man sætter sig på halen.

© KLAUS GOTTFREDSEN/RITZAU

Hvad er sort is?

Sort is opstår ofte, når smeltevand fra snedriver i vejkanten løber ind over vejen og fryser til et spejlglat og usynligt lag is i løbet af natten.

3. november 2017

Sort is ser sort ud, fordi isen er så gennemsigtig, at kørebanens asfalt er synlig igennem den. Det lumske vejrfænomen opstår, når smeltet is eller sne atter fryser og lægger sig på kørebanen som en usynlig glasur. Bilisterne kan ikke se isen og skelne mellem, hvor der er vejgreb, og hvor der ikke er, så der opstår farlige situationer, hvor bilerne skøjter rundt.

Sort is findes på havet

Fænomenet kan også opstå efter regnvejr, hvis vejtemperaturen falder til under 0 °C, og de våde vejbaner fryser til. Umiddelbart ser vejen ryddet og fremkommelig ud, men i realiteten er den forræderisk glat.

Sort is kendes også fra skibsfarten, hvor den udgør en potentiel trussel mod skibsskrog. Sort havis er ikke is, som er smeltet og frosset igen, men derimod is, som er skabt under højt tryk i gletsjere. Når isen presses hårdt nok sammen, bliver den gennemsigtig.

Regn blev omdannet til spejlglat vejbane 

© YOUTUBE

1. december 2013 lagde et lag af sort is sig på hovedvejsstrækningen Interstate 290 i USA, da regn ramte den frysende kolde vejbane og omgående frøs til is. Tre lastvognstog og over 60 biler tørnede sammen på en blot cirka 500 m lang strækning. 

Isen havde lagt sig på nedkørslen fra en bakke, så trafikanterne opdagede først de forulykkede biler, da de var nået op over bakketoppen. 

På det tidspunkt var det for sent at bremse, og harmonikasammenstødet uundgåeligt.

Fordyb dig i hver eneste detalje af vores fantastiske univers med et abonnement på Illustreret Videnskab

Smeltet sne fryser igen

Oftest opstår sort is, ved at smeltevand fra fx snedriver flyder ud på kørebanen i løbet af dagen. Om natten falder temperaturen, og vandet fryser til is.

1. DAGTEMPERATUR SMELTER SNE OG IS

I dagtimerne stiger temperaturen til over frysepunktet. Det får sne og is fra fx snedriver i vejkanten til at smelte.

© KEN IKEDA MADSEN

2. VAND VASKER VEJSALT VÆK

Smeltevandet strømmer hen over vejbanen. Med sig tager det eventuelt vejsalt, så vejbanen er endnu mere udsat for frost.

© KEN IKEDA MADSEN

3. NATTEFROST DANNER ET SORT LAG AF IS

I aften- og nattetimerne dykker temperaturen til under 0 °C. Smeltevandet på vejbanen fryser til is, som er så klar og gennemsigtig, at den sorte, asfalterede vejbane er synlig igennem den.


© KEN IKEDA MADSEN

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.