Sort is på kørebanen

Hvad er sort is?

Sort is opstår ofte, når smeltevand fra snedriver i vejkanten løber ind over vejen og fryser til et spejlglat og usynligt lag is i løbet af natten.

Sort is opstår ofte, når smeltevand fra snedriver i vejkanten løber ind over vejen og fryser til et spejlglat og usynligt lag is i løbet af natten.

Shutterstock

Hvad er sort is?

Sort is ser sort ud, fordi isen er så gennemsigtig, at kørebanens asfalt er synlig igennem den.

Det lumske vejrfænomen opstår, når smeltet is eller sne atter fryser og lægger sig på kørebanen som en usynlig glasur. Bilisterne kan ikke se isen og skelne mellem, hvor der er vejgreb, og hvor der ikke er, så der opstår farlige situationer, hvor bilerne skøjter rundt.

Fænomenet kan også opstå efter regnvejr, hvis vejtemperaturen falder til under 0 °C, og de våde vejbaner fryser til. Umiddelbart ser vejen ryddet og fremkommelig ud, men i realiteten er den forræderisk glat.

Oftest opstår sort is, ved at smeltevand fra fx snedriver flyder ud på kørebanen i løbet af dagen. Om natten falder temperaturen, og vandet fryser til is.

Sort is - Dagtemperatur smelter sne og is
© Ken Ikeda Madsen

Dagtemperatur smelter sne og is

I dagtimerne stiger temperaturen til over frysepunktet. Det får sne og is fra fx snedriver i vejkanten til at smelte.

Sort is - Vand vasker vejsalt væk
© Ken Ikeda Madsen

Vand vasker vejsalt væk

Smeltevandet strømmer hen over vejbanen. Med sig tager det eventuelt vejsalt, så vejbanen er endnu mere udsat for frost.

Sort is - Nattefrost danner et sort lag af is
© Ken Ikeda Madsen

Nattefrost danner et sort lag af is

I aften- og nattetimerne dykker temperaturen til under 0 °C. Smeltevandet på vejbanen fryser til is, som er så klar og gennemsigtig, at den sorte, asfalterede vejbane er synlig igennem den.

Sort is findes på havet

Sort is kendes også fra skibsfarten, hvor den udgør en potentiel trussel mod skibsskrog.

Sort havis er ikke is, som er smeltet og frosset igen, men derimod is, som er skabt under højt tryk i gletsjere. Når isen presses hårdt nok sammen, bliver den gennemsigtig.

VIDEO: Sort is skaber enormt sammenstød

Den 1. december 2013 lagde et lag af sort is sig på hovedvejsstrækningen Interstate 290 i USA, da regn ramte den frysende kolde vejbane og omgående frøs til is.

Tre lastvognstog og over 60 biler tørnede sammen på en blot cirka 500 m lang strækning.

Isen havde lagt sig på nedkørslen fra en bakke, så trafikanterne opdagede først de forulykkede biler, da de var nået op over bakketoppen.

På det tidspunkt var det for sent at bremse, og harmonikasammenstødet uundgåeligt.