Tropisk hav smelter isen på Antarktis

Forklaringen på, at afsmeltning i arktis sker om vinteren, skal findes mange tusind kilometer væk.

Antartica sunset

I de seneste årtier er Antarktis’ is skrumpet ind, og det skyldes i høj grad, at isbjerge brækker af gletsjere ved Amundsenhavet i det vestlige Antarktis.

Det har undret forskerne, hvorfor afsmeltningen primært sker i løbet af den antarktiske vinter, men nu har forskere på University of Washington i Seattle tilsyneladende fundet svaret.

Forklaringen skal findes mange tusind kilometer væk i det tropiske Stillehav, som de sidste 30 år er blevet stadig varmere og dermed har skabt en såkaldt rossbybølge i atmosfæren. Det er enorme svingninger i luftstrømmene, som har stor betydning for den globale vejrdannelse.

Forskerne skabte en klimamodel, som kunne simulere de seneste årtiers klimaændringer i det vestlige Antarktis. Her er lufttemperaturen steget over 2,4 grader, hvilket er rekord for kontinentet.

Først når modellen tog højde for vandtemperaturen i det tropiske Stillehav og de medfølgende ændringer i de atmosfæriske luftstrømninger, gik regnestykket op.

Forskerne advarer om, at det tropiske Stillehav forventes at blive yderligere opvarmet i mange årtier fremover, hvilket kan få store konsekvenser for afsmeltningen af Antarktis.