Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antartica sunset
Naturen - Is

Tropisk hav smelter isen på Antarktis

Forklaringen på, at afsmeltning i arktis sker om vinteren, skal findes mange tusind kilometer væk.

I de seneste årtier er Antarktis’ is skrumpet ind, og det skyldes i høj grad, at isbjerge brækker af gletsjere ved Amundsenhavet i det vestlige Antarktis.

Det har undret forskerne, hvorfor afsmeltningen primært sker i løbet af den antarktiske vinter, men nu har forskere på University of Washington i Seattle tilsyneladende fundet svaret.

Forklaringen skal findes mange tusind kilometer væk i det tropiske Stillehav, som de sidste 30 år er blevet stadig varmere og dermed har skabt en såkaldt rossbybølge i atmosfæren. Det er enorme svingninger i luftstrømmene, som har stor betydning for den globale vejrdannelse.

Forskerne skabte en klimamodel, som kunne simulere de seneste årtiers klimaændringer i det vestlige Antarktis. Her er lufttemperaturen steget over 2,4 grader, hvilket er rekord for kontinentet.

Først når modellen tog højde for vandtemperaturen i det tropiske Stillehav og de medfølgende ændringer i de atmosfæriske luftstrømninger, gik regnestykket op.

Forskerne advarer om, at det tropiske Stillehav forventes at blive yderligere opvarmet i mange årtier fremover, hvilket kan få store konsekvenser for afsmeltningen af Antarktis.

Læs også:

Is

Så skete det: Gigantisk isbjerg er brækket løs på Antarktis

0 minutter
Vejret

Ozonhul over Sydpolen voksede til kæmpestørrelse

2 minutter
Sort is på kørebanen
Is

Hvorfor er sort is farligt?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul