Så skete det: Gigantisk isbjerg er brækket løs på Antarktis
En af verdens største iskapper har kælvet og smidt et 5.800 kvadratkilometer isbjerg ud i havet ved Antarktis. Forskere frygter, at hele iskappen nu kollapser.

Den 300 meter tykke iskappe, Larsen C, på det vestlige Antarktis er brækket over. Det, alle frygtede, indtraf mellem mandag den 10. juli og onsdag den 12. juli.
Et isbjerg på den dobbelte størrelse af Fyn flyder nu frit i ishavet.
Frygt for kollaps
Fordi Larsen C-iskapppen allerede flyder i havet, har det ikke nogen umiddelbare konsekvenser for vandstanden. Men det kan have skabt ubalance i hele den enorme iskappe, og gjort den sårbar. Derfor frygter forskerne, at hele Larsen C kollapser.
Det vil betyde, at verdenshavene stiger med op mod 10 centimeter, hvilket vil have enorme konsekvenser for mange af Stillehavets små øer, der allerede nu har mærket konsekvenserne af de sidste årtiers øgede vandstand.
Forventet brud
Forskerne har i en årrække hold godt øje med sprækken på Larsen C. Satellitbilleder fra slutningen af maj 2017 viste, at sprækken var vokset med 18 kilometer, og at det kun var sølle 13 kilometer is, der holdt fast på isbjerget. Hændelsen var altså forventet.