© NASA/John Sonntag
Naturen - Is

Så skete det: Gigantisk isbjerg er brækket løs på Antarktis

En af verdens største iskapper har kælvet og smidt et 5.800 kvadratkilometer isbjerg ud i havet ved Antarktis. Forskere frygter, at hele iskappen nu kollapser.

Den 300 meter tykke iskappe, Larsen C, på det vestlige Antarktis er brækket over. Det, alle frygtede, indtraf mellem mandag den 10. juli og onsdag den 12. juli.

Et isbjerg på den dobbelte størrelse af Fyn flyder nu frit i ishavet.

Frygt for kollaps

Fordi Larsen C-iskapppen allerede flyder i havet, har det ikke nogen umiddelbare konsekvenser for vandstanden. Men det kan have skabt ubalance i hele den enorme iskappe, og gjort den sårbar. Derfor frygter forskerne, at hele Larsen C kollapser.

Det vil betyde, at verdenshavene stiger med op mod 10 centimeter, hvilket vil have enorme konsekvenser for mange af Stillehavets små øer, der allerede nu har mærket konsekvenserne af de sidste årtiers øgede vandstand.

Forventet brud

Forskerne har i en årrække hold godt øje med sprækken på Larsen C. Satellitbilleder fra slutningen af maj 2017 viste, at sprækken var vokset med 18 kilometer, og at det kun var sølle 13 kilometer is, der holdt fast på isbjerget. Hændelsen var altså forventet.

Nogle af de sidste satellitbilleder af Larsen C viser, hvordan sprækken i iskappen er vokset.

© MIDAS project

British Antarctic Survey (BAS) udgav i februar en videooptagelse, hvor man kan se den voksende sprække i Larsen C-iskappen.

Læs også:

Is

Spørg os: Hvad er undervandsistapper?

1 minut
Antartica sunset
Is

Klima: Tropisk hav smelter isen på Antarktis

0 minutter
Klimaforandringer

Chokbilleder: Gigantisk isbjerg løsriver sig fra Antarktis

1 minut

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!