Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Antarktis

Forskningsstationen Halley er bygget på hydrauliske stylter og kan hæves 10 meter i vejret for at modvirke kraftigt snefald.

© M. Krzysztofowicz
Naturen - Is

Verdens mest ekstreme arbejdsplads

Hvis du kan lide isnende kulde ned til -50 grader, totalt mørke i mindst 105 dage og isolation på en isflage, er her det perfekte job til dig. Desværre godtager forskningsstationen Halley på Antarktis kun britiske topforskere med jernpsyke.

Kun de mest hårdføre forskere får lov til at arbejde på forskningsstationen Halley VI på Antarktis. Ud over at være eksperter i havstrømme, rumvejr, afsmeltning af is, meteorologi, klimaændringer eller ozonlaget skal de have en stærk fysik og psyke for at klare kontinentets ekstremer.

Snestorme hærger året rundt

Ansøgerne skal gennem talrige udvælgelsesprocesser. Først og fremmest skal man være brite med skyhøj faglig kompetence. Dernæst skal man have en vilje af stål og klare sig gennem svære psykologiske tests for at få en godt tre måneder lang sommertjans blandt 70-80 kollegaer. Adskillige tusinder søger hvert år.

Størstedelen af årets opgaver på forskningsstationen skal overstås i den korte sommer fra november til marts. Her ligger temperatuen oftest "kun" omkring frysepunktet, og selv om Antarktis på det tidspunkt reelt har midnatssol, er sigtbarheden kun få meter i de hærgende snestorme.

-55 grader og totalt mørke

Kravene til overvintring er om muligt endnu mere strikse pga. temperaturer på ned til -55 grader, mere end tre måneders total mørke og ikke mindst et halvt års isolation. Sidste fly og forsyningsskib forlader isen senest i marts, og vender tidligst tilbage i november.

16 mand, herunder diverse teknikere og ingeniører, en læge, en kok og en elektriker, holder Halley VI og forskningsstationens eksperimenter kørende i den lange, mørke vinter.

Du kan nu gøre dem selskab og gå en 360-graders tur i Halley VI og bl.a. besøge laboratorierne ved at følge linket.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul