Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen

Kan der ikke findes liv uden vand?

Man leder altid efter vand på andre planeter. Kunne der ikke tænkes en livsform uden vand?

Livet på Jorden har så mange udformninger, at det kan være svært at finde fællestræk. Der er dog ét behov, der går igen, uanset om det drejer sig om mikroskopiske alger, enorme træer, pattedyr, fugle, fisk eller bakterier: Liv er afhængigt af vand i flydende tilstand. Hvis blot vandet er flydende, er livet ret fleksibelt med temperaturen. Nogle dyr kan fungere med en kropstemperatur et par grader under nul – men kun fordi de indeholder særlige kemikalier, der forhindrer deres celler i at fryse til is. I den anden ende af temperaturskalaen lever de såkaldt termofile, eller varmeelskende, bakterier i varme kilder, hvor vandet er næsten kogende. Kommer det op over kogepunktet, hvor vand overgår til gasform, er livet dog ikke længere muligt. I de varme kilder i dybhavet, hvor trykket er så højt, at vandet kan nå op på en temperatur på flere hundrede grader uden at koge, lever mange organismer imidlertid i bedste velgående. Vandets tilstand, ikke temperaturen, er altså det afgørende. Det er naturligvis ikke umuligt, at der kan findes en livsform, som er baseret på et helt andet grundlag, end det vi kender på Jorden, men indtil videre er flydende vand forskernes bedste bud på livets forudsætning.

Læs også:

Hvad er drivhuseffekten?
Klimaforandringer

Drivhuseffekten gør Jorden beboelig

6 minutter
Evolution

Sådan opstod livet på Jorden

13 minutter
The Black Cloud
Dyr

Kan man forestille sig liv uden vand?

0 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul