Kan hunde leve vegansk? Sagtens, siger forskere

Forskerne peger på flere bonusser ved plantebaseret hundemad. Skal din hund prøve det?

En undersøgelse peger på, at hunde kan opnå tilstrækkelig næring ved at spise vegansk.

© Shutterstock

Veganerbølgen er skyllet ind over os for fuld styrke. Flere og flere vælger kød- og mælkeprodukter fra, ofte af klimamæssige eller dyreetiske årsager.

Men diæten har også affødt kritik.

For indtager man den rigtige næring ved udelukkende at spise grønt?

Nogle forskere hævder, at mennesker, der helt udelukker kød, mælk og æg fra deres kost, har svært ved at få tilstrækkeligt med mineraler og vigtige vitaminer i deres kost.

Men det samme gør sig tilsyneladende ikke gældende for hunde.

Nu viser en undersøgelse i Journal of Animal Science nemlig, at menneskets firbenede ven for så vidt godt kan opnå tilstrækkelig med næring ved at spise vegansk, så længe kosten er velafbalanceret.

De amerikanske forskere bag undersøgelsen testede to veganske typer af hundefoder og en fodertype baseret på kyllingekød.

Tre grupper af beagler blev fordret med de respektive fodertyper i tre uger, alt imens forskerne tog blodprøver af hundene og undersøgte deres afføring, både i forhold til kvalitet og sammensætningen af bakterier.

© Shutterstock

Hvad spiste veganerhundene?

De veganske fodertyper i undersøgelsen bestod af fødevarer som linser, kikærter, søde kartofler, butternutsquash, æbler, blåbær, ærter og gulerødder.

Ifølge forskerne indtog hundene på vegansk kost flere fibre og såkaldte oligosaccharider, der er en særlig klasse af kulhydrater, sammenlignet med de hunde, der fik kødbaseret foder.

Forskerne kunne også se, at de veganske hunde havde lavere niveauer af kolesterol og såkaldte triglycerider, der er en del af de fedtstoffer, som cirkulerer i blodet.

Begge dele indikerede ifølge forskerne, at den veganske kost potentielt har en gavnlig effekt på overvægtige kæledyr.

Forskerne observerede også "gavnlige ændringer" i afføringen hos de hunde, der fik vegansk kost. Tilmed blev afføringens lugt "drastisk reduceret" hos de hunde, der spiste plantebaseret.

"Det vil stadig lugte, men sandsynligvis mindre", lyder det fra medforfatter bag undersøgelsen Kelly Swanson, professor ved University of Illinois.

De to typer vegansk foder, som undersøgelsens resultater bygger på, kommer fra producenten Bramble. Forskerne understreger, at man ikke nødvendigvis vil se de samme sundhedsmæssige fordele i en vegansk diæt, som man selv sammensætter.