Kan kødædere leve af planter?

Selvom det er besværligt, kan det faktisk godt lade sig gøre for kødædere udelukkende at leve af planter. Kæmpepandaen er et godt eksempel.

Selvom det er besværligt, kan det faktisk godt lade sig gøre for kødædere udelukkende at leve af planter. Kæmpepandaen er et godt eksempel.

Vi mennesker kan biologisk set betegnes som omnivore eller altædende. Vi kan altså leve stort set udelukkende af kød eller planter.

Mange dyr er også altædende, men nogle er såkaldte specialister, der kun til nød kan spise andet end deres naturlige føde.

Dyrene vil have svært ved at udnytte maden, fordi deres tandsæt og fordøjelse er tilpasset en særlig kost.

Pandaer har maver som rovdyr

Kæmpepandaen er et eksempel på et dyr, hvis kost ikke passer til dens mave. Pandaen lever stort set kun af bambus, men dyrets fordøjelse er stadig indrettet som et rovdyrs.

Derfor kan pandaen kun udnytte en brøkdel af bambussens næring og er nødt til at spise nærmest uafbrudt i 12-14 timer hver dag for at få energi nok.

Planteædere har bedre fordøjelse

Planteædere har lidt bedre betingelser for at leve af kød, fordi deres fordøjelse er mere effektiv, men i det lange løb vil de formentlig blive syge af fejlernæring, da næringsstofferne i kød er sammensat anderledes end i planter.

Dyrene afviger dog fra deres kost under visse betingelser.

Forskere har fx fundet eksempler på planteædere på isolerede øer, der er omgivet af så ensartet plantevækst, at de kan finde på at spise fugleunger eller gnave i skeletter for at få fat i bestemte mineraler.

Tarmen bestemmer

Kød- og planteæderes fordøjelse er opbygget af de samme elementer, men med forskellige størrelser.

Planteædere har typisk lange tarme og en veludviklet blindtarm, fordi plantestoffer er svære at nedbryde og fordøje.

Kødædere har derimod korte tarme, fordi kød er nemt at fordøje. Dyrenes fordøjelsesenzymer er også forskellige, da planter og kød er opbygget forskelligt.