Katastrofale klimakonsekvenser kan ramme inden for få år

Jordens økosystemer kan være på vej mod kollaps langt hurtigere, end vi hidtil har troet, mener forskere.

Klimatiske vendepunkter kan føre til ustoppelige forandringer på kloden, og forskere mener, de er tættere på end hidtil antaget. Her er det en tørkeramt region i Etiopien på Afrikas Horn.

© Shutterstock

Et sammenbrud af den grønlandske indlandsis, Amazonas’ forvandling fra regnskov til savanne og en tøende permafrost.

Vi har nok alle hørt om de tikkende bomber under klimaet, der betegnes som såkaldte “tipping points” - eller vendepunkter - der vil sætte en ustoppelig og selvforstærkende klimaudvikling i gang.

Nu afdækker et omfattende forskningsprojekt, hvordan de dramatiske forandringer af Jordens vigtige økosystemer muligvis nærmer sig med langt større hast, end vi hidtil har antaget.

Det fremgår af en undersøgelse publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Her kortlægger et hold britiske forskere, hvordan mere end en femtedel af klimaets potentielt katastrofale vendepunkter kan forekomme allerede i 2038 - altså bare 15 år ude i fremtiden.

Innovativ metode

Studier af de såkaldte “tipping points” er i modsætning til andre dele af klimavidenskaben stadig en forholdsvis ung og omstridt videnskabelig disciplin.

Forskningen på området baserer sig typisk på komplekse computermodeller, der virker ved at forenkle Jordens økosystemers dynamik for i sidste ende at kunne simulere deres udvikling - og vendepunkter - på sigt.

Men hvis computersimuleringerne ikke tager højde for alle vigtige faktorer, kan prognoserne rammer flere årtier ved siden af.

Noget, der ifølge forskerne bag den seneste rapport er sket i flere tilfælde - og som tegner et alt for optimistisk billede af klimaforandringernes truende konsekvenser.

© Shutterstock

Hvad er klimaforandringer?

I bestræbelserne på at sammenstykke en retvisende fremskrivning har de britiske forskere baseret deres analyse på henholdsvis to sø- og to skovøkosystemer.

De kørte computersimuleringer mere end 70.000 gange per økosystem og justerede deres variabler undervejs for at tage højde for et så bredt sæt af faktorer som muligt.

Bekymrende opdagelse

Efter utallige tests med en lang række forskellige kombinationer af variabler kunne forskerne konstatere en bekymrende opdagelse.

Deres analyser fremskyndede klimaforandringernes ødelæggende effekter markant i forhold til mange tidligere undersøgelser.

En af forskerne bag undersøgelsen, John Dearing, professor i fysisk geografi ved Southampton University i Storbritannien, siger til Live Science, at de økosystemer, forskerne har undersøgt, ser ud til at kunne kollapse 30 - 80 procent tidligere end hidtil antaget.

"Så hvis tidligere "tipping points" er blevet forudsagt til at finde sted i år 2100 (dvs. 77 år fra nu), mener vi, at disse kan forekomme 23 til 62 år tidligere afhængigt af klimabelastningens karakter," siger han til mediet.