Zhao Chuang

Kinesisk dinosaur-fund kan gøre os klogere på fuglenes evolution

Det usædvanlige fossil kan være en af de tidligste fuglearter, da de tobenede dinosaurer begyndte at udvikle sig til fugle i Juratiden.

Vi ved, at kyllingen og strudsen er de nærmeste nulevende slægtninge til Tyrannosaurus rex.

En forbindelse, der ved første øjekast kan virke besynderlig i betragtning af de slående forskelle i størrelse, udseende og adfærd mellem disse væsener.

Men nu kan det usædvanlige fossil af Fujianvenator prodigiosus muligvis fremme vores forståelse af forbindelsen mellem det frygtindgydende rovdyr og de beskedne kyllinger og strudse.

Fujianvenator prodigiosus er en fuglelignende dinosaur med lange underben, som forskere fra Chinese Academy of Sciences mener stammer fra den sene Juratid for cirka 150 millioner år siden.

Det var i denne periode, at tobenede dinosaurer udviklede sig til fugle. Ifølge forskerne er fossilet unikt, fordi det viser, hvordan dinosaurerne dannede vinger, før benene begyndte at følge med evolutionen.

Forskerne mener, at dyret kan være en af de tidligst kendte fuglearter.

Man ved meget lidt om de allerførste fuglearter på grund af de få fund af fossiler.

Fujianvenator prodigiosus var på størrelse med en fasan, og havde angiveligt et underben, der var dobbelt så langt som låret.

En rekonstruktion af Fujianvenator prodigiosus' udseende viser en fjerklædt dinosaur med hale. Fossilet blev fundet i Kina, hvor det fuglelignende væsen sandsynligvis levede på i sumpe.

© Chinese Academy of Sciences

Den menes at have været enten en hurtigløber eller en langbenet vadefugl.

Dyrets knogler blev fundet blandt muddersten i det sydøstlige Kina, hvilket indikerer, at det levede i et sumplignende miljø.

Den jagede sandsynligvis efter bytte ved at udnytte sine lange ben og fart på samme måde som nutidens strudse.

Andre fuglelignende dinosaurer fra den periode menes at have fløjet eller tilbragt deres tid i træer.