Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pingvinerne kan nu boltre sig på ca. 500.000 kvadratkilometer mindre havis ved Antarktis i forhold til samme tidspunkt sidste år. Og det er ny bundrekord.

© Shutterstock
Naturen - Klimaforandringer

Antarktis smelter: Havisen skrumper til rekordlavt niveau

Antarktis har længe modstået den globale opvarmning, men nu vakler den frosne kæmpe: Havisen ud for kontinentet er skrumpet til det laveste niveau nogensinde.

Det var ikke gode nyheder, der tikkede ind fra NASA’s overvågnings-satellitter i denne måned: Havisen omkring Antarktis er i de første måneder af 2017 svundet til det laveste niveau, siden målingerne begyndte i 1979.

Den 22. februar var der således kun 2,2 mio. kvadratkilometer havis tilbage ved Antarktis – mod fx 2,7 mio. kvadratkilometer sidste år på samme tid.

Havisen ved Antarktis er i de første måneder af 2017 (turkis graf) mindre end selv i det hidtil værste lavrekordår 1997 (grøn graf). Median-niveauet for havis mellem 1981-2010 ses i den grå graf. Kilde: NSIDC (USA's polarcenter).

Antarktis er blevet ustabil

Afsmeltningen bekymrer eksperterne, der længe har vidst, at havisen ved Arktis svinder dramatisk, men som har klynget sig til ikke-entydig data fra klodens sydlige polarkæmpe.

Her har der været uregelmæssige udsving i afsmeltning og tilfrysning gennem årtierne, men nogle år – som 2012 – har faktisk set gode ud.

Men nu er det slut med optimismen.

”[De nye tal] er tegn på, at Antarktis er blevet ustabil som følge af de højere temperaturer,” siger meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard til Ritzau.

Dominoeffekt truer ismasserne – og planeten

Konsekvenserne er til at tage og føle på.

Store isflager risikerer at løsrive sig fra de havisen ud for Antarktis – det sker faktisk lige nu – og det kan i værste fald betyde, at gigantiske havis-områder kollapser og helt forsvinder.

En isflage på størrelse med Bali er i øjeblikket ved at brække af havisen ud for det vestlige Antarktis.

© NASA

Det vil få havtemperaturen til at stige, fordi vand optager mere varme end is, samtidig med at den antarktiske gletcher- og indlandsis vil miste det isolerende lag, som havisen udgør.

Dén kombination kan blive katastrofal, for begynder isen på land først at smelte, vil vandstanden i verdenshavene ikke alene stige markant – varmeafgivningen til atmosfæren vil også tiltage i takt med at den isolerende is forsvinder.

Læs også:

Klimaforandringer

Gigantisk projekt skal redde Antarktis

2 minutter
Klimaforandringer

10 millioner pumper skal redde havisen i Arktis

0 minutter
Naturkatastrofer

Forskere opklarer 100 år gammelt meteor-mysterium

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul