varm april

April svedte og sender 2016 mod varmerekord

De seneste tal fra NASA bekræfter det næsten forudsigelige: April-måned er den varmeste nogensinde, og allerede nu ser 2016 med 99% sikkerhed ud til at blive det varmeste år, der nogensinde er målt.

19. maj 2016 af Karine Kirkebæk

April-måned i år er den varmeste april, der nogensinde er blevet målt. Og 2016 ser med 99% sikkerhed ud til at blive det varmeste år ifølge NASA’s temperaturmålinger, der går tilbage til 1880.

Rekorderne er desværre ikke overraskende, og ifølge NASA’s data er april den syvende måned i træk, der slår tidligere varmerekorder.

Forårsmåneden var 1,11 grader varmere end gennemsnittet for tidligere april-måneder.

99% sikkerhed

Først i oktober 2015 kunne forskere slå helt fast, at sidste år ville blive det varmeste, der var målt.

Den amerikanske enhed NOAA – National Oceanic and Atmosperic Administration – følger også varmens udvikling, men de mangler endnu at offentliggøre deres data for april.

Men hvis både NASA og NOAA måler april til at være den varmeste april-måned, så vurderer Gavin Schmidt, der er leder hos NASA's Goddard Institute for Space Studies, at april med 99% sikkerhed bliver det varmeste år, der er målt siden 1880.

Svært ved at overholde aftale

Forskernes forudsigelser går på, at 2016 vil være mellem 1,2 og 1,4 grader varmere end før den industrielle revolution.

Det gør det snert at overholde klimaaftalen fra Paris sidste år, som lyder på, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes under to grader i forhold til førindustrielt niveau – og gerne 1,5.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.