Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Især isbjørne, sæler og hvalrosser har grund til bekymring, da kulde og havis er kritisk for deres overlevelse.

Naturen - Klimaforandringer

Arktis koger: Ny rapport afslører klimatisk mareridt mod nord

Arktis har netop svedt sig gennem det varmeste år nogensinde, og nu viser en ny rapport, at temperaturerne stiger dobbelt så hurtigt som i resten af verden.

Det går hedt for sig nordpå.

Temperaturen i Arktis er steget dobbelt så hurtigt som resten af verdens temperatur de sidste 50 år, viser en rapport udgivet af Arktisk Råd.

Alene i 2016 registrerede termometrene det varmeste år nogensinde i de arktiske egne. Temperaturerne fra oktober-december var fx 6 °C varmere end gennemsnittet.

Konsekvenserne er til at få øje på:

• Indlandsisen smelter

Afsmeltningen af indlandsisen og gletscherne på Grønland er fordoblet siden 2008 og syvdoblet siden 1995. De 120 videnskabsmænd bag rapporten har registreret et tab på 375 gigatons is om året mellem 2011-2014, hvilket svarer til en isterning, der er 7,5 km på alle sider.

• Vandstanden stiger

72 cm. Så meget vil vandstanden i verdenshavene stige frem mod år 2100, hvis temperaturernes himmelflugt og afsmeltningen af is fortsætter som nu. Ca. 30% af vandstandstigningen vil komme fra den arktiske gletcher- og indlandsis.

• Havisen skrumper

Isbjørnene bevæger sig på tynd is, for rapporten slår fast, at den arktiske havis er blevet 65% tyndere siden 1975. I marts i år målte man desuden den mindste udbredelse af havis nogensinde i Arktis, og de isfri områder bliver tilsvarende større året rundt.

• Permafrosten tør op

Temperaturen i det øverste lag permafrost er allerede steget med 0,5 °C siden 2009, og forskerne forudser, at 35% af det frosne jordlag vil være tøet op i 2050. Det kan blive kritisk, da permafrosten holder på betydelige mængder metan – en drivhusgas, der er 22 gange kraftigere end kuldioxid.

Læs også:

Klimaforandringer

Forladt atombase truer Grønlands miljø

0 minutter
Klimaforandringer

Godt nyt: Isen på Grønland er vokset

2 minutter
Klimaforandringer

Ny opdagelse: Isen i Grønland bliver tykkere

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul