Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bakterier kan redde os fra lattergas

Forskere har opdaget en bakterie, der kan nedbryde lattergas. Dermed kan bakterien være med til at mindske drivhusgas i atmosfæren.

Wikipedia

En af de mest potente drivhusgasser er kvælstofforilte (N2O) – også kaldet lattergas.

Gassen står for ca. 10 pct. af de menneskeskabte drivhusgasser og er 300 gange mere effektiv til at holde på varmen end CO2.

Når kvælstofforilte først er sluppet ud fra fx landbruget, bliver den i atmosfæren i op til 120 år.

Normalt kan bakterier frigive lattergas, når de nedbryder kvælstofforbindelser, men Paracoccus-bakterien fjerner dem i stedet for.

© Richard Evans-Gowing, University of East Anglia, Norwich, UK.

Bakterie får ilt ved at nedbryde gas

Det er derfor helt afgørende for klimaet, at vi begrænser udledningen af N2O, eller endnu bedre: at vi trækker den ud af atmosfæren. Sidstnævnte kan en bakterie ved navn Paracoccus denitrificans hjælpe os med, viser nye eksperimenter.

Under normale forhold frigiver bakterier lattergas, når de nedbryder kvælstofforbindelser i jorden eller havet, men denne bakterie er i stand til det modsatte.

Forskerne udsatte den for forskellige forhold, og det viste sig, at Paracoccus har et særligt “backupsystem”, som den tager i brug, når den lever i et iltfattigt miljø.

Det blålilla område på billedet viser hullet i ozonlaget over Antarktis. Dette hul kan lukkes endnu hurtigere med bakterien P. denitrificans.

© NASA

Når bakterien er afskåret fra ilt i almindelig form, får den i stedet adgang til ilten ved at nedbryde lattergas.

Forskerne vil nu finde ud af, præcis hvilke forhold der skal til, for at bakterien nedbryder mest muligt af den farlige drivhusgas.

Hvis det lykkes forskerne at bruge bakterien til at fjerne lattergas fra atmosfæren, vil det ikke bare mindske drivhuseffekten, men også afhjælpe et andet problem.

Lattergas virker nemlig nedbrydende på atmosfærens ozonlag, og fjernes N2O fra atmosfæren, vil processen med at hele ozonlaget gå hurtigere.

Læs også:

Kroppen

Slankekure: Her er videnskabens dom

10 minutter
Kroppen

VIDENSKABEN GUIDER: Sådan opnår du bedst orgasme

3 minutter
Mange mennesker er ikke klar over, at hikke opstår på grund af sammentrækninger i mellemgulvet.
Mennesket

KEND DIN KROP: Hvorfor får du hikke?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul