Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

FN: Katastrofal opvarmning truer allerede fra 2024

Vi kan have kurs mod en temperaturstigning på 1,5 grader allerede om få år. Hvis ikke vi får vendt udviklingen, vil det have katastrofale følger for kloden. Men ny forskning giver samtidig håb, hvis vi handler NU.

Shutterstock

Der er 20 procents risiko for, at verden er på vej mod 1,5 graders temperaturstigning allerede i 2024. Det er konklusionen hos Den Meteorologiske Verdensorganisation (WMO) i kølvandet på et 2020, som endte i top-3 over varmeste år nogensinde målt.

Det overrasker WMO, for de sidste måneder af 2020 var præget af vejrfænomenet La Niña, som faktisk køler kloden ned. Men altså ikke nok til at holde de menneskeskabte klimaforandringer i skak.

WMO bestemmer gennemsnitstemperaturen ved at kombinere datasæt fra blandt andre NASA og NOAA, som udfører målinger på skibe og bøjer verden over.

Desuden bruger man en metode, hvor millioner af observationer fra luft og hav køres gennem en computermodel, som danner et samlet billede af atmosfærens forhold. På den måde kan forskerne sige noget om forholdene selv på de steder, hvor der ikke er foretaget målinger, fx i de polare regioner.

Vi har kurs mod katastrofen

Den gennemsnitlige temperatur i verden lå i 2020 på 14,9 grader. Det er cirka 1,2 grader mere end før industrialiseringen i 1800-tallet, hvor den menneskelige industri for alvor begyndte at pumpe drivhusgasser ud i atmosfæren.

I 2015 underskrev 196 lande Parisaftalen og forpligtede sig dermed til at holde den globale temperaturstigning under 2 grader – og allerhelst under 1,5 grader – for at undgå de mest katastrofale konsekvenser.

Vi er med andre ord allerede på vej over målet, og vi kan ende med at skyde langt over. Ifølge FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, indikerer de nye tal, at vi har kurs mod en temperaturstigning på mellem 3 og 5 grader inden 2100.

En temperaturstigning på 5 grader vil have en række katastrofale følger for livet på Jorden. Biodiversitet vil blive udryddet, tørke og hungersnød vil ramme flere hundrede millioner mennesker, og vandstanden vil stige med 10 til 60 meter.

Venedig, Tokyo, New York og Sydney bliver fx lagt under vand.

Den gode nyhed: Vi kan stadig nå at stabilisere klimaet

Men håbet er ikke slukket endnu. En række nye undersøgelser viser også, at klimaet sandsynligvis kan stabiliseres hurtigere, end tidligere modeller har anslået.

Det skyldes, at naturen har en større evne til at absorbere overskydende CO2, end forskerne har regnet med. Hvis vi kan bringe udledningen af CO2 ned til nul, kan klimaet derfor stabilisere sig selv på årtier, mener flere forskere.

Det kræver imidlertid, at vi faktisk får stoppet udledningen af drivhusgasser. Og WMO’s undersøgelse viser, at tiden er ved at løbe ud.

Læs også:

Klimaforandringer

2021 bliver koldere end sidste år

3 minutter
Global opvarmning
Klimaforandringer

Global opvarmning truer frøer

0 minutter
Klimaforandringer

Genialt genbrug: Forskere fængsler CO2 i slam fra diamantmine

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul