Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Grønne sandstrande kan indfange hele verdens CO2

Et grønt og billigt mineral spredt ud over alverdens sandstrande har potentiale til at fjerne hele menneskehedens årlige CO2-udledning, mener det amerikanske firma bag ideen.

Project Vesta

Uanset hvor meget vi minimerer vores CO2-regnskab, vil udledningen i en moderne verden aldrig gå i 0. Derfor er vi nødt til også at udvikle nye metoder til at fjerne og opbevare store mængder kuldioxid fra atmosfæren.

Processen er dyr, energikrævende og eksisterer ikke i tilstrækkeligt stor skala endnu.

Men nu har et amerikansk non profit-firma ved navn Project Vesta søsat et pilotprojekt på en caribisk strand, som kan vende op og ned på det hele.

Bølger kværner mineral til CO2-dræber

Ideen er videnskabeligt underbygget, men endnu ikke afprøvet i virkeligheden.

Og konceptet er elegant: Spred et billigt, grønt mineral ved navn olivin på verdens strande. Når bølgerne vælter ind over mineralet, bliver det langsomt malet til småsten, som trækker CO2 fra vandet og luften og fører det ud i havet i form af bicarbonat.

Bicarbonat bliver til calciumcarbonat, som koraller og andre havdyr bruger til at bygge skaller. Når de dør, bliver skallerne til kalksten, som binder CO2 i millioner af år.

Det vulkanske mineral olivin findes i rigelige mængder i Jordens øvre kappe og reagerer nemt med CO2, når det knuses af bølgekraft. Et ton olivin kan optage 1,25 tons CO2 fra havet.

© Project Vesta

På den måde accelererer man et naturligt kredsløb, som allerede findes i naturen, men som bevæger sig i snegletempo, fx når regn forvitrer sten. Project Vestas løsning sætter tempoet op ved at tilføje mineralet direkte til havet.

Da olivin findes i store mængder, og der nærmest ingen efterspørgsel er, mener folkene bag Project Vestas, at de kan sprede mineralet på lokale strande for helt ned til 65 kroner per ton.

2% af verdens strande kan fjerne 100% af verdens CO2

En yderligere fordel ved projektet er, at kan være med til at neutralisere havets surhed.

Forsuringen af havene sker løbende, fordi vandmasserne selv absorberer en vis mængde CO2 fra atmosfæren. Men havene kan ikke absorbere i det uendelige, og samtidig er det en uheldig bivirkning, at kuldioxiden danner kulsyre, når den opløses vand. Det er en stor trussel for biodiversiteten i havet.

Da calciumcarbonaten fra de grønne olivin-strande er basisk, kan Project Vestas' grønne strande imidlertid være med til at opretholde balancen.

Hvorfor spreder man så ikke bare mineralet på landjorden? Jo, for det første vil man undgå at stjæle landareal fra landbruget. For det andet fungerer bølgerne som en selvkørende mølle, der konstant sørger for at holde nedbrydningsprocessen kørende.

Ifølge Project Vesta indfanger deres mineral-løsning 20 gange mere CO2 end indsamlingen af olivin udleder, og hvis bare 2% af klodens strande kan gøres grønne, vil det kunne opfange 100% af menneskets årlige udledninger.

De næste år vil vise, om projektet formår at omsætte de håbefulde beregninger til handling, når det første virkelighedstro forsøg er kommet undervejs i Caribien.

Læs også:

Klimaforandringer

Hule afslører: Så voldsomt vil havet stige

2 minutter
Klimaforandringer

­Kloden er blevet grønnere

2 minutter
Klimaforandringer

Forskere: Her er klimaets tikkende bomber

13 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul