Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad udleder mest CO2

Hvad udleder mest CO2?

Afbrænding af olie og naturgas står for den største udledning af CO2, mens planter og verdenshavene skaber lidt balance i regnskabet ved at optage kuldioxid.

Shutterstock

Udledning af CO2 skaber ubalance

Al forbrænding udleder CO2 – lige fra når vulkaner går i udbrud til når du tænder op under hjemmegrillen.

Men over en årrække har den menneskeskabte udledning af CO2 været eksponentielt stigende, og stigningen bringer ubalance i Jordens naturlige økosystem.

CO2 fra fossile brændstoffer som olie og naturgas hører ikke naturligt til i atmosfæren. Derfor stiger indholdet af CO2 i atmosfæren, når vi udvinder bl.a. olie fra undergrunden og brænder det af.

Derfor er vores kolossale energiforbrug også den primære årsag til, at klodens temperatur stiger.

Se, hvad der udleder mest CO2 i tabellen nedenfor. Tallene tager udgangspunkt den seneste opgørelse fra Postdam Insititut for Climate Impact Research, og deres datasæt, PRIMAP-hist, der kombinerer flere forskellige publiserede datasæt.

PRIMAP-hist inkluderer ikke alle kilder til CO2-udledning, fx er udledning fra skovbrug ikke med i opgørelserne.

Her er de største CO2-syndere

 • CO2-udledning energi og strøm

  Energi: Udleder 32,10 milliarder tons CO2 om året

  Når du tænder din lampe eller når du laver en Google-søgning, bruger du strøm. Og på trods af de seneste års store fremskridt inden for vindmøller, vandkraft og solenergi står afbrænding af kul og gas stadig for langt størstedelen af den globale el-produktion.

 • CO2-udledning industri

  Industri: Udleder 3,25 milliarder tons CO2 om året

  De drivhusgasser, som stammer fra industrien, er forårsaget af afbrænding af fossile brændstoffer på fx fabrikker. Tallet dækker også over kemiske processer og forarbejdning af metal, der danner CO2.

 • CO2-udledning landbrug

  Landbrug: Udleder 165 millioner tons CO2 om året

  Landbrugets produktion af fødevarer udleder hvert år store mængder CO2. Og selvom produktion af afgrøder udleder noget CO2, kommer størstedelen af landbrugets CO2-udledning fra produktion af kød, herunder især oksekød.

 • CO2-udledning affald

  Affald: Udleder 26,70 millioner tons CO2 om året

  Affaldshåndtering i form af forbrænding, deponering og kompostering udleder hvert år mange millioner tons CO2 i hele verden.

Udover de fire ovenstående CO2-syndere, inkluderer Postdam Insititut for Climate Impact Research også den uspecificerede kategori 'Andet', der hvert år udlede 10.000 tons CO2.

Verdens have og planter optager CO2

Det er dog langt fra al den CO2 vi udleder, der ender i atmosfæren. Beregninger viser, at verdenshavene optager ca. 30 procent af den udledte kuldioxid, mens verdens planter optager ca. 25 procent.

Altså ender 45 procent af den CO2, vi udleder i atmosfæren, hvor den er med til at styrke drivhuseffekten og gøre kloden varmere.

Læs også:

Kinesiske ingeniører kigger på solceller
Klimaforandringer

Kina vil være CO2-neutral i 2060 – kan det lade sig gøre?

7 minutter
Klimaforandringer

Drømmescenarie: Sådan undgår vi klimakatastrofen

11 minutter
Vandmangel
Klimaforandringer

Hvad er global opvarmning og hvad er konsekvenserne?

6 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul