Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad udleder mest CO2

Hvad udleder mest CO2?

Afbrænding af olie og naturgas står for den største udledning af CO2, mens planter og verdenshavene skaber lidt balance i regnskabet ved at optage kuldioxid.

Shutterstock

Udledning af CO2 skaber ubalance

Al forbrænding udleder CO2 – lige fra når vulkaner går i udbrud til når du tænder op under hjemmegrillen.

Men over en årrække har den menneskeskabte udledning af CO2 været eksponentielt stigende, og stigningen bringer ubalance i Jordens naturlige økosystem.

CO2 fra fossile brændstoffer som olie og naturgas hører ikke naturligt til i atmosfæren. Derfor stiger indholdet af CO2 i atmosfæren, når vi udvinder bl.a. olie fra undergrunden og brænder det af.

Derfor er vores kolossale energiforbrug også den primære årsag til, at klodens temperatur stiger.

Se, hvad der udleder mest CO2 i tabellen nedenfor. Tallene tager udgangspunkt den seneste opgørelse fra Postdam Insititut for Climate Impact Research, og deres datasæt, PRIMAP-hist, der kombinerer flere forskellige publiserede datasæt.

Her er de største CO2-syndere

 • CO2-udledning energi og strøm

  Energi: Udleder 32,10 milliarder tons CO2 om året

  Når du tænder din lampe eller når du laver en Google-søgning, bruger du strøm. Og på trods af de seneste års store fremskridt inden for vindmøller, vandkraft og solenergi står afbrænding af kul og gas stadig for langt størstedelen af den globale el-produktion.

 • co2 udledning skovrydning
  © Shutterstock

  Rydning af tropisk regnskov: Udleder 4,8 milliarder tons CO2 om året

  Regnskovene indeholder massevis af træer, der absorberer CO2, når de gror. Men når træerne bliver fældet og brændt, vil den CO2, de opbevarer, blive frigjort. Skovrydningen betyder også, at vi mister træer, der kan fange CO2, og det bidrager til ophobningen af CO2 i atmosfæren.

 • co2-udledning-biler
  © Shutterstock

  Transport, biler: 3,6 milliarder tons CO2 om året

  Det udleder CO2, når du kører bil eller tager bussen fra A til B. Biler, ikke-medregnet lastbiler, står for størstedelen af CO2-udledningen i transportsektoren.

 • CO2-udledning industri

  Industri: Udleder 3,25 milliarder tons CO2 om året

  De drivhusgasser, som stammer fra industrien, er forårsaget af afbrænding af fossile brændstoffer på fx fabrikker. Tallet dækker også over kemiske processer og forarbejdning af metal, der danner CO2.

 • co2 udledning fly
  © Shutterstock

  Transport, fly: 900 millioner tons CO2 om året

  Når du rejser, bruger flyet masser af brændstof, der kommer fra raffineret olie - et fossilt brændstof. I 2018 var der i alt 4,3 milliarder flypassagerer fordelt på 37,8 millioner afgange.

 • co2-udledning-shipping
  © Shutterstock

  Shipping: 900 millioner tons CO2 om året

  Mange af de produkter, du finder i forretningerne, bliver lavet i udlandet og fragtet til hertil. Det sker gennem en logistikkæde, der går fra producent til forretning ofte med skibsfragt.

 • CO2-udledning landbrug

  Landbrug: Udleder 165 millioner tons CO2 om året

  Landbrugets produktion af fødevarer udleder hvert år store mængder CO2. Og selvom produktion af afgrøder udleder noget CO2, kommer størstedelen af landbrugets CO2-udledning fra produktion af kød, herunder især oksekød.

 • CO2-udledning affald

  Affald: Udleder 26,70 millioner tons CO2 om året

  Affaldshåndtering i form af forbrænding, deponering og kompostering udleder hvert år mange millioner tons CO2 i hele verden.

PRIMAP-hist inkluderer ikke alle kilder til CO2-udledning, fx er udledning fra skovbrug ikke med i opgørelserne.

Andre aktører som World Resource Institute har dog bragt en analyse af udledningen af rydningen af tropisk regnskov.

Dertil har det franske agentur, Agence internationale de l'énergie, har lavet beregninger over CO2-udledningen fra transport.

CO2-udledningen i 2020 har været lavere end de foregående år pga. rejserestriktioner og nedlukninger i forbindelse med COVID-19. 2020 er ikke med i beregningerne.

Verdens have og planter optager CO2

Det er dog langt fra al den CO2 vi udleder, der ender i atmosfæren. Beregninger viser, at verdenshavene optager ca. 30 procent af den udledte kuldioxid, mens verdens planter optager ca. 25 procent.

Altså ender 45 procent af den CO2, vi udleder i atmosfæren, hvor den er med til at styrke drivhuseffekten og gøre kloden varmere.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul