Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvad udleder mest CO2?

Afbrænding af olie og naturgas står for den største CO2-udledning, mens planter og verdenshavene skaber lidt balance i regnskabet ved at optage kuldioxid.

Shutterstock

Al forbrænding skaber CO2 – lige fra når vulkaner går i udbrud til når du tænder op under hjemmegrillen.

Men over en årrække har den menneskeskabte CO2 været eksponentielt stigende, og stigningen bringer ubalance i Jordens naturlige økosystem.

CO2 fra fossile brændstoffer som olie og naturgas hører ikke naturligt til i atmosfæren. Derfor stiger CO2-indholdet i atmosfæren, når vi udvinder bl.a. olie fra undergrunden og brænder det af.

Derfor er vores kolossale energiforbrug også den primære årsag til, at klodens temperatur stiger.

Her er de største klimasyndere

 • Strømforbrug: Udleder 13,41 milliarder tons CO2 om året

  Når du tænder din lampe eller når du laver en Google-søgning, bruger du strøm. Og på trods af de seneste års store fremskridt inden for vindmøller, vandkraft og solenergi står afbrænding af kul og gas stadig for langt størstedelen af den globale el-produktion.

 • Transport: Udleder 7,87 milliarder tons CO2 om året

  95 procent af den energi vi bruger til transport, stammer fra fossile brændstoffer – især diesel og benzin. Kun fem procent bliver drevet frem af grønnere energiformer som solceller og elmotorer.

 • Industri: Udleder 6,11 milliarder tons CO2 om året

  De drivhusgasser, som stammer fra industrien, er forårsaget af afbrænding af fossile brændstoffer på fx fabrikker. Tallet dækker også over kemiske processer og forarbejdning af metal, der danner CO2.

 • Bygninger: Udleder 2,72 milliarder tons CO2 om året

  Når du tænder for varmen i dit hjem, udleder du CO2. Det gør du også, når du tilbereder et måltid på dit komfur. Og så bliver der brugt en stor mængde energi, når bygningerne skal bygges. Dit el-forbrug er medregnet i strømforbruget. Altså dækker denne post kun de ting i dit hjem, der ikke bruger el..

 • Andet: Udleder 2,21 milliarder tons CO2 om året

  Den primære kilde til drivhusgasserne i denne gruppe stammer også fra energisektoren. Her er det dog de processer, der ikke direkte udvikler strøm. Fx udvinding af råolie, raffineringsprocesser og energitransport.

Det er dog langt fra al den CO2 vi udleder, der ender i atmosfæren. Beregninger viser, at verdenshavene optager ca. 30 procent af den udledte kuldioxid, mens verdens planter optager ca. 25 procent.

Altså ender 45 procent af den CO2 vi udleder i atmosfæren, hvor den er med til at styrke drivhuseffekten og gøre kloden varmere.

Læs også:

Klimaforandringer

Forskere: Her er klimaets tikkende bomber

13 minutter
Klimaforandringer

Forskere: Vi sænker CO2-niveauet med 25 procent, hvis vi planter træer HER!

3 minutter
Klimaforandringer

Skovbrande er en rygende bombe under CO2-regnskabet

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul