Indlandsisen i Grønland er ved at ændre form. Langs kysten trækker fronterne af gletsjerne sig tilbage med foruroligende hastighed, men nye data fra NASA’s satellit ICESat-2 viser, at isen længere inde i landet samtidig er blevet tykkere.
Årsagen er, at den globale opvarmning ikke bare smelter isen, men også resulterer i mere nedbør, fordi fordampningen fra havet bliver større. Inde over indlandsisen falder nedbøren som sne, og derfor bliver isen bygget op her.
Måler med millimeters præcision
Satellittens målinger er uhyre nøjagtige. De foregår med instrumentet ATLAS, som skyder laserpulser ned mod isen og modtager det reflekterede lys. På den måde kortlægges isens overflade i punkter med 70 centimeters afstand, og højdeforskelle på helt ned til fire millimeter bliver registreret.
Et hold forskere fra flere amerikanske universiteter har nu sammenlignet ICESat-2’s målinger fra 2018 og 2019 med resultaterne fra den første ICESat-mission, som foregik fra 2003 til 2008. Tæt på kysten er isen blevet helt op til seks meter tyndere pr. år, mens den længere inde i landet er blevet op til en halv meter tykkere.
Afsmeltningen går hurtigst
Totalt set har Grønland i gennemsnit mistet 200 milliarder tons is om året, så selvom isen bygges op inde i landet, kan det ikke kompensere for tabet langs kysterne.
Den samme tendens gør sig gældende på Antarktis, men her er forskellen mellem indland og kyst mindre, formentlig fordi ishylderne ude i havet bremser gletsjernes bevægelse.
ICESat-2’s målinger giver forskerne ny indsigt i de mekanismer, som styrer isens udvikling i et varmere klima. Dermed kan de bedre forudsige, hvor meget vandstanden i havene vil stige de kommende år.