nb_u23 Ocean
© The Ocean Cleanup

Kæmpe støvsuger skal fjerne plastik fra havene

En 600 meter lang støvsuger, som skal fjerne plastikaffald fra verdens have, bliver nu søsat i Stillehavet.

4. september 2018 af Karen Grubbe

300 millioner tons. Så meget plastik bliver hvert år smidt i naturen. 

Da plastik er svært nedbrydeligt, hober det sig op, og alene i verdens have flyder i øjeblikket omkring fem billioner stykker plastik. 

Årligt dør over en million havfugle af plastikforurening.

Men lørdag d. 8. september søsætter organisationen The Ocean Cleanup en gigantisk flydebom, der skal støvsuge havene for plastikdunke, poser og sugerør. 

I første omgang skal det såkaldte System 001 rydde op i den største af verdenshavenes plastikøer i det nordlige Stillehav.

Flydende barrierer indfanger plastikken

Støvsugeren fungerer som en kunstig kystlinje, der indfanger plastik ved hjælp af en flydende bom med et skørt under, der stikker tre meter ned i havet. 

Systemet drives frem af vind, bølger og havstrømme, og fordi skørtet stikker dybere i midten af den 600 meter lange bom, danner den naturligt en u-form. 

Vinden og bølgerne får flydebommen til at bevæge sig hurtigere end plastikstykkerne, så de bliver samlet i bunden af u-formen, hvorfra skibe løbende suger affaldet ind. 

Da systemet flyder i overfladen indfanger det plastik, som er lettere end vand, mens havdyrene svømmer under barriererne.

Effekten er ukendt

Hvis støvsugeren viser sig at fungere, som The Ocean Cleanup påstår, vil holdet bag indsætte systemet flere steder og gradvist forlænge bommene.

Ifølge opfinderen kan den første flåde af 60 oprydningsmoduler fjerne 50 procent af de 1,8 billioner stykker plast i hvirvelstrømmen i Stillehavet i løbet af fem år.

Gå aldrig ned på udstyr

Med et Illustreret Videnskab ved hånden bliver du rustet til at forstå naturen omkring dig – lige fra den mindste blomst til de mest frådende og glubske rovdyr. Hvis du tegner et abonnement lige nu, kvitterer vi med et tilbud, der både ruster dig til de udendørs strabadser. Du får:

  • En lækker og vandtæt rygsæk fra Outpack
  • To numre af Illustreret Videnskab
  • Digital adgang til de seneste 12 udgaver af magasinet

Og du får det hele til en favorabel pris: Kun 89 kroner.

INDLØS DIT TILBUD HER

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.