Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heliogen har skapat maskinen Heliomax som värmer upp cement enbart med hjälp av solenergi.

Koncentreret solenergi skal sikre CO2-venlig cement

Cementproduktionen er ansvarlig for 8 procent af verdens samlede CO2-udledning. Og det grå byggepulver sviner allermest, når det forarbejdes i cementovnen. Men denne proces kan snart blive en del mere renlig - med 400 spejle i tv-størrelse og et enøjet tårn som i Ringenes Herre.

Heliogen

Som taget ud af en aktionfilm rager Heliomax i Lancaster i Californien mod himlen - som en superskurks dommedagsmaskine.

Men maskinen, der involverer 400 computerstyrede spejle i tv-størrelse og et solstråle-absorberende tårn, har et helt andet formål.

Heliomax skal redde vores klode fra de 2 milliarder tons CO2, vi hvert år udleder, når vi producerer beton og mørtel ud af cement.

Spejle, sol og cement

Når et stof omdannes under kraftig varme, kaldes processen kalcinering.

Kalcinering af er blot et af de mange trin, der skal til for at skabe cement, der typisk er en blanding af ler og kalksten.

Blandingen - også kaldet råmelet - skal opvarmes til 750 grader. Herefter kalcineres det med tør, varm luft.

Denne proces kræver store mængder energi, og det forskernes håb, at den nu kan erstattes af en bæredygtig metode.

Et hvidglødende øje - der blinker

Prikken er hvidglødende af alt den solenergi, den modtager.

Heliomax-tårnets solstråle-absorberende plade er normalt sort. Her er den nærmest hvidglødende pga. al den energi, den modtager. I de bedste tilfælde, når pladen en temperatur på 982 grader celcius. Det svarer til knap en femtedel af Solens overfladetemperatur.

© Heliogen

Når de 400 algoritmestyrede spejle sender deres reflekterede solstråler ind mod en lysabsorberende plade øverst i tårnet, ligner det et hvidglødende øje.

Og det er her i "øjet", at magien sker. Herfra ledes solenergien nemlig videre til en lille cementovn, der opvarmer og kalcinerer - uden andre former for energi end Solens egen.

Men Solen skinner ikke altid: det sker, at skyer glider ind foran Solen. Det gør, at "øjet" blinker - og det skaber en uregelmæssig opvarmning af cementen.

En anden udfordring er, at forskerne bag Heliomax kun har produceret få dusin kilogram cement, mens byggebranchen hungrer efter en maskine, der kan håndtere tusindvis af tons. Der er forskerne ikke endnu.

Men Heliomax' "øje" ser unægteligt mod en mere lys fremtid inden for cementproduktion.

Læs også:

Kroppen

Bliver solcreme for gammel?

2 minutter
Overgangsalder
Kroppen

Operation udskyder overgangsalderen

12 minutter
Videnskabshistorie

For 75 år siden: Atombomben smeltede ørkenen til glas

15 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul