Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

drikkevand

Løber vi tør for drikkevand?

Der falder langt mere nedbør end den, mennesker kan nå at drikke. Alligevel kan der opstå vandmangel i nogle områder.

Shutterstock / Riccardo Mayer

Hvis vi betragter Jorden som helhed, så er der rent mængdemæssigt drikkevand nok til al fremtid. Det vand, vi drikker, om det nu kommer fra vandhanen, fra en flaske eller måske direkte fra en kilde, stammer nemlig i sidste ende fra nedbøren, og der falder langt, langt mere nedbør, end den samlede menneskehed nogen sinde vil kunne drikke.

Drikkevand er altså en fornybar ressource modsat fx olie og gas, der dannes meget langsommere, end vi forbruger det. Det betyder imidlertid ikke, at man ikke lokalt kan mangle drikkevand. I visse områder af verden kan drikkevandet forsvinde på grund af tørke. Mange andre steder, især i de fattige lande, er det tilgængelige vand desuden så forurenet, at det er uegnet som drikkevand. At det alligevel bliver drukket, er en af de største kilder til sygdomsspredning.

Andre steder har man et så stort forbrug til kunstvanding, industri og husholdning, at man mangler vand til disse formål. Det er bl.a. et problem omkring Aralsøen i Centralasien.

Læs også:

Klimaforandringer

Fremtidens vejr: Varme forvandler storbyer til dødsfælder

4 minutter
Hvad er drivhuseffekten?
Klimaforandringer

Drivhuseffekten gør Jorden beboelig

6 minutter
Klimaforandringer

Jorden bløder CO2: Milliarder af tons på vej ud i atmosfæren

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul