Niagara Falls frozen

Utæt arktis fryser Niagara Falls

Niagara Falls og store dele af USA er bundfrossen helt ind til uafhængighedserklæringen. Ifølge klimaforskerne skyldes kulden, at den globale opvarmning har prikket hul på Nordpolen.

24. februar 2015 af Carsten Nymann

Allerede i januar 2014 bed kulden sig fast i USA og tvang temperaturen i knæ, så selv sydstaterne oplevede rekordlave temperaturer og tocifrede minusgrader.

Men indtil videre lever 2015 i fulde op til sidste års tur i dybfryseren.

I New York er Hudson-floden frosset til, 80 procent af de store søer i midtvesten er stivnet og selv de fossende vandmasser i Niagara Falls på kanten af Canada, er bukket under for kulden.

Niagara Falls kan takke global opvarmning

Paradoksalt nok bærer den globale opvarmning ifølge forskerne skylden for kulden, der har ramt Niagara Falls.

Den såkaldte polare jetstrøm, der normalt løber rundt om Jorden ved den 60. breddegrad og holder kulde og varme skarpt adskilt, slingrer nemlig gevaldigt i disse år.

Punkteret Arktis lækker kulde til Niagara Falls

Årsagen er, at temperaturen på Nordpolen er steget med omkring 10 grader i forhold til for 50 år siden, og når temperaturforskellen mellem syd og nord bliver mindre, bliver jetstrømmen svagere.

Følgevirkningen er, at varm luft nogle steder når højt mod nord, mens kold, arktisk luft trænger langt mod syd og lammer Niagara Falls eller – som i 2014 – rækker helt ned til subtropiske Florida i USA.

Niagara Falls-syndrom rammer Europa

Selv om Nordamerika er hårdest ramt lige nu, skal europæerne ikke smide de forede jakker ud, advarer klimaforskerne. Europa kan meget vel blive næste offer for den punkterede, polare jetstrøm:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.