Et hold forskere fra bl.a. Princeton University og Berkeley har udviklet et nyt kølesystem, som er langt mere klimavenligt end almindelig airconditioning.
Anlægget består af rør med koldt vand, som installeres i vægge bag en særlig membran, som er lufttæt og som frastøder fugt. Når mennesker træder ind i lokalet, vil varmestråling fra deres kroppe naturligt søge mod de kolde rør.
Varmen bevæger sig gennem membranen, uden at der dannes kondens, og den absorberes så af det kolde vand i rørene, som transporterer den ud af lokalet.
Strålingskølingen er ifølge forskerne væsentligt mere klimavenligt end almindelig airconditioning, som oftest fungerer ved at nedkøle og affugte selve luften i lokalet, hvilket gør processen meget energikrævende.
Det nye anlæg kan klare sig med halvdelen af den mængde elektrictet, der forbruges i et almindeligt airconditioning-anlæg.
Desuden bruger den nye opfindelse ikke HFC-gasser som kølemiddel, som traditionelle køleanlæg gør. HFC-gasser er 1300 gange værre end CO2 ift. at bidrage til drivhuseffekten og den globale opvarmning.
Airconditioning er i øvrigt en af de hurtigst voksende kilder til drivhusgas-udledning i dag.
Strålingsvarme skaber balance i temperaturen
Aircon-prototypen benytter sig af en form for naturlig afbalancering ved altid at levere et underskud af varme i væggene, som kropsvarmen bevæger sig hen mod.
Alt stof, som har en temperatur over det absolutte nulpunkt, indeholder termisk energi, også kaldet varmeenergi. Varmeenergien er kort fortalt stof-partikler i bevægelse.
Varmen undslipper hele tiden stoffet i form af varmestråling, som ligger i det usynlige, infrarøde spektrum. Det er grunden til, at infrarøde kameraer kan opfange mennesker eller dyr, selvom der mørkt.
Når varmestrålingen forlader stoffet, bevæger de infrarøde lysfotoner sig, indtil de rammer en anden partikel i et andet stof, som kan absorbere deres bevægelsesenergi og omdanne den til varme.
På den måde vil et miljø med flere forskellige stoffer altid afbalancere sin temperatur gennem konstant udveksling, indtil balancepunktet rammes.