Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyt materiale gør det billigere at indfange CO2

CO2-lagring kan blive et centralt værktøj i den grønne omstilling, men teknologien er stadig for dyr i stor skala. Nu mener forskere fra Newcastle University imidlertid, at de har opfundet en billig membran, som kan løse opgaven meget billigere og lige så effektivt.

CO2-udledning er den primære årsag til klimaforandringerne og klodens temperaturstigning. Uanset hvordan sagen vendes eller drejes, skal udledningen reduceres.

Men det handler ikke kun om at flyve mindre, køre mindre bil eller spise mindre kød. Et af de mere effektive værktøjer i den grønne omstilling er såkaldt CO2-fangst og -lagring – på engelsk Carbon Capture and Storage eller bare CCS – hvor man filtrerer CO2 fra industriproduktionens udledning og lagrer den i undergrunden som gas eller væske.

Se hvordan CO2-lagring virker her:

Teknologien bliver mere og mere relevant, fordi udledningen fra forbrug, transport og produktion fortsat stiger. Selv med fremskridt i elektriske køretøjer og vedvarende energi er verden stadig primært drevet af fossile brændstoffer.

Sølv gror af sig selv

Udfordringen er, at de nødvendige anlæg kræver dyre investeringer fra industriproducenterne.

Men nu har forskere fra Newcastle University udviklet et nyt materiale, som kan sænke prisen på CO2-fangsten markant.

Forskerne har udviklet en membran, som fungerer som et slags kaffefilter, der lader harmløse gasser - som for eksempel kvælstof - passere ud i atmosfæren, mens CO2 opfanges.

Membranen har en høj gennemtrængelighed for CO2, som lettere kan bevæge sig i membranen end andre stoffer.

Den slags membraner har tidligere været kendt, men de har været 100% sølvbaserede – og det er dyrt. Derfor besluttede forskerne sig for at konstruere membranen i aluminiumoxid samlet i små rør og kugler. Derefter tilsatte de en mindre mængde sølv til strukturen og udsatte den for ilt og CO2, hvilket tvang sølvet til at gro i membranen.

Membranen er på den måde selvdannende og kan produceres på selve stedet, hvor den skal benyttes, samtidig med at den tages i brug.

Samtidig mindsker processen behovet for sølv, hvilket sænker prisen på membranen, uden at ydeevnen ofres.

Læs også:

Klimaforandringer

Grønne sandstrande skal indfange hele verdens CO2

3 minutter
Klimaforandringer

Magnetisk svamp slår verdensrekord i at suge CO2 fra luften

3 minutter
Hvad udleder mest CO2
Klimaforandringer

Her er de største CO2-syndere

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul