Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Satellitter afslører: ­Kloden er blevet grønnere

Store træplantningsprojekter og mere landbrugsjord har øget klodens grønne områder med fem procent siden årtusindskiftet.

Shutterstock

De seneste 20 år er vores klode blevet grønnere. Træplantning og ny landbrugsjord har øget vege­tationen i store områder, så de grønne felter på verdenskortet er vokset med ca. fem pct. siden årtusindskiftet.

Det svarer til et område på størrelse med hele regnskoven i Amazonas.

Det nye opmuntrende overblik er skabt af ­forskere, som har studeret data indsamlet af ­NASA-satellitterne Terra og Aqua.

Satellitterne er forsynet med såkaldte spektroradiometre ved navn MODIS, og de har gennem de sidste to årtier skannet Jorden for vegetation ved at optage ­billeder af alle områder hver eneste dag.

Den nordlige halvkugle får mest ny skov

Hvor grønt er det blevet?

Mens regnskovene i Sydamerika og det sydlige Afrika svinder ind, bliver det grønnere og grønnere nord for Ækvator. Kina og Indien har vundet mest grønt land de sidste 20 år.

Farveskalaen viser, hvor meget de grønne områder er vokset siden år 2000.

NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Noget overraskende er det verdens to mest befolkningstunge lande, Kina og Indien, som har bidraget mest til en grønnere klode. For begge ­lande gælder, at de både har øget deres landbrugsjorde og skovområder.

Især Kina har gennemført storstilede træplantningsprojekter, så næsten 22 procent af det store land i dag er dækket af skov.

Storstilede træplantningsprojekter har øget Kinas skovområder, så de nu udgør 22 procent af landets areal.

© NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Forskerne mener, at den voksende vegetation bør indregnes i klimamodellerne, fordi den bidrager til at lagre store mængder CO2, som ellers ville ende i atmosfæren og øge drivhuseffekten.

Læs også:

Fortidsdyr

BLOG: Vulkaner bremsede masseudryddelse

13 minutter
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

113 minutter
Intelligens

3 ulemper ved at være intelligent

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul