Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skovbrande er en bombe under CO2-regnskabet

De altædende brande, som sluger hele skove i flammer, er ikke kun et resultat af menneskeskabte klimaforandringer. De forstærker dem også. Alene i juni 2019 stod 100 buldrende skovbrande for en CO2-udledning, der svarer til, hvad Sverige udleder på et helt år.

NASA

Amazonas, Australien, Canada og Sibirien. Det seneste halvandet års tid har budt på brandvarme overskrifter fra hele verden.

De beskriver alle et ulmende naturfænomen: Der kommer flere skovbrande, og de er mere intense og omsiggribende, end de plejer.

Og lige nu står et af verdens koldeste områder i flammer. Igen. I Sibirien har skovbrandene siden begyndelsen af 2020 ædt sig gennem et areal på størrelse med Grækenland og brændt skov ned svarende til 10,9 millioner hektarer - det er ca. to og et halvt Danmark fyldt med brændte træer.

Den tørre skov i Sibirien rammes næsten hver sommer af skovbrande. Men i år er det usædvanligt. For vindene er kraftigere, og der er målt temperaturer på op mod 38 grader inden for den nordlige polarcirkel.

Kortet viser anomalier på jordoverfladetemperaturer fra den 19. marts til den 20. juni 2020. Røde farver viser områder, der var varmere end gennemsnittet i samme periode fra 2003-2018 - og blå er koldere end gennemsnittet. Kortet er baseret på data fra Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) og NASA's Aqua-satellit.

© NASA Earth Observatory

Skovbrandene efterlader ikke kun enorme arealer henlagt i aske. De sender også CO2-tunge skyer ud i atmosfæren, der giver en ny ubekendt i dén ligning, vi kalder "klimaregnskabet".

I juni 2019 var der eksempelvis 100 buldrende skovbrande inden for den nordlige polarcirkel, som udledte 53 megaton kuldioxid.

Sidste års rekord bliver kun slået af dette års rekord. I år i juni blev der udledt 59 megaton kuldioxid fra skovbrande i den nordlige polarcirkel, ifølge Det Europæiske Center for Mellemgående Vejrprognoser, ECMWF.

Derfor brænder de "kolde" skove

Det virker kontraintuitivt, at skovbrande kan være en trussel inden for den nordlige polarcirkel.

Men i Alaska var der fra begyndelsen af 2019 frem til midten af juni samme år intet mindre end 400 skovbrande. Og i Sibirien gik 17 millioner hektar skovareal i juni og juli 2019 op i flammer, skriver Bloomberg.

En undersøgelse fra 2013 - der af god grund ikke har medtaget nylige og igangværende skovbrande - konkluderede for seks år siden, at man ikke har set lignende tendenser i den nordlige polarcirkel de seneste 10.000 år. Det har man muligvis nu.

Skovbrandene på de ellers kolde egne sker typisk i de varmere måneder mellem maj og oktober.

I Krasnoyarsk var temperaturen ifølge WMO i juni og juli 2019 hele 10 grader højere end gennemsnitstemperaturen målt over en 30 år lang periode fra 1981-2010.

Temperaturstigningerne, der blandt andet er et resultat af menneskeskabt CO2-udledning, gør, at de normalt fugtige og frodige skove tørrer ud og står tilbage som knastør optænding og pindebrænde.

Det er ofte lejrbål, målrettede brandstiftelser, cigaretskodder eller efterladt skrald og vragdele, som reflekterer solens lys, der sætter gang i en skovbrand.

© Shutterstock

Tre ingredienser indgår i den brandfarlige cocktail: skovbranden

Antændeligt materiale, varme og ilt. Det er komponenterne i den såkaldte brandtrekant. Udebliver ét af de tre, kan ilden ikke brande. Er de alle tre derimod til stede - og i en udpræget grad - så er der potentiel risiko for skovbrand.

En naturlig skovbrand hører sjældenhederne til og sker oftest ved lynnedslag.

Derimod er hele 84 procent af skovbrandene enten direkte eller indirekte skabt af mennesker. Det konkluderer en undersøgelse, der er foretaget af University of Colorado i 2017, som bygger på alle amerikanske skovbrande i perioden 1992-2012.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul