Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spionfly over­våger gigantiske storme

Kæmpestorme og kemikalier er gift for ozonlaget. Derfor har NASA sendt et ombygget U-2-spionfly på vingerne for at undersøge, om klima­ændringer er ved at ødelægge ozonlaget over USA.

NASA

Kæmpestorme kan skabe nye huller i ozonlaget, advarer forskere fra NASA.

De har en teori om, at de store storme trækker luftforurening og vanddamp op i over 14 kilometers højde, hvor begge dele truer med at nedbryde den ozon, som beskytter os mod farlig uv-stråling fra Solen.

Nu vil forskerne undersøge teorien ved hjælp af et ombygget U-2-spionfly, som kan nå de nødvendige højder.

Varmere klima giver kæmpestorme

Grænsen på 14 kilometer kaldes også for tropopausen, og tidligere har meteorologerne regnet med, at der kun var ganske få storme, som var store nok til at nå så højt op.

Derfor er de ikke blevet tillagt den store betydning for ozonlaget. Men kæmpestormene, som meteorologerne har døbt “overshoots”, har nu vist sig at være langt mere almindelige.

Og det varmere klima betyder, at der bliver flere af dem. Nye undersøgelser viser, at der er op mod 45.000 hvert år – alene over USA.

© NASA & Shutterstock

Tidligere spionfly skal undersøge ozonlaget

NASA’s ombyggede spionfly kan samle prøver fra atmosfæren i over 20 kilometers højde. Forureningen med klorforbindelserne (gul pil) krydser tropopausen (stiplede linje) i 14 kilometers højde og rejser videre op i ozonlaget (turkis sky).

Når en storm bringer vanddamp og kemikalier op i ozonlaget, kan sollyset her fremkalde kemiske reaktioner, som nedbryder kemikalierne til mindre bestanddele.

Blandt andet kan grundstoffet klor blive frigjort, og det er den rene gift for ozonlaget. Et enkelt kloratom kan sætte gang i en ond cirkel, hvor det nedbryder det ene ozonmolekyle efter det andet.

Et ozonmolekyle er sammensat af tre iltatomer, og kort fortalt stjæler kloratomet et af dem, så der bare bliver et almindeligt iltmolekyle tilbage, som består af to iltatomer. Men kloratomet holder ikke fast i sit iltatom ret længe.

Ved mødet med et frit iltatom afgiver kloratomet sit iltatom igen og er nu parat til at angribe endnu et ozonmolekyle. På den måde kan et enkelt kloratom ødelægge titusinder af ozonmolekyler.

Klor er ren gift for ozonlaget

1 / 4
1234

Forskerne frygter, at store storme trækker forurening med klorforbindelser op i 14 kilometers højde, hvor de sætter gang i en ond cirkel, som nedbryder ozonlaget.

© Shutterstock

Spionflyet kan nå helt op i 20 kilometers højde og er derfor ideelt til at overvåge atmosfærens øvre lag.

I de kommende år skal flyet opsøge kæmpestormene og tage prøver af luften for at undersøge indholdet af vanddamp og kemikalier. Samtidig skal temperaturen måles.

Ifølge NASA-forskernes teori kan de kemiske reaktioner over tropopausen blive fremskyndet ved højere temperaturer. På den måde kan det varmere klima true ozonlaget på flere fronter samtidig.

Læs også:

Biler

Videnskabens dom: Hvor klimavenlig er elbilen?

12 minutter
Solen

Hvad sker der hvis Solen slukker?

3 minutter
Lynnedslag bil
Lyn

Er det sikkert at opholde sig i en bil, når det lyner?

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul