Når du smider hakkekød i indkøbsvognen, koster det ikke kun i madbugettet. Klimaregnskabet lider også, for fødevareproduktion står for over en tredjedel af verdens samlede CO2-udledning.
En af de helt store syndere er kødproduktionen, bl.a. fordi dyrehold udleder masser af metan via bøvser og prutter. Derfor får verden brug for alternative proteinkilder, hvis vi skal redde klimaet uden at dø af sult.
Men nu har blandt andre et amerikansk firma ved navn Air Protein fundet en metode til at hive CO2 ud af luften og putte det ind i din bøf som spiseligt protein. De kalder det selv for “luftbaseret kød”.
Slår flere fluer med ét smæk
Inspirationen kommer fra NASA, som allerede i 1960’erne eksperimenterede med at forsyne astronauter i rummet med mad ved at bruge deres CO2-udånding som basis for ny føde.
Air Proteins metode slår flere fluer med ét smæk.
For det første suger den CO2 direkte fra luften og omdanner den til noget brugbart.
For det andet giver den besparelser i fødevareproduktionen, som nu kan producere protein med langt færre ressourcer end traditionelt landbrug.
Forskning har vist, at bakterieproduceret protein kun bruger en tiendedel så meget vand som soyabønner.
Samme princip bruger det finske firma Solar Foods. Solar Foods har allerede startet en pilotproduktion, som producerer nogle hundrede gram proteinmel per dag.
Air Protein er lidt længere i sit projekt. Firmaet har samlet mere end 200 millioner kroner i kapital til at optimere teknikken og indlede masseproduktion.
En af de store udfordringer er at bevise, at proteinet kan produceres i stor skala og på en måde, hvor energiforbruget er bæredygtigt.