Lyt her: Planter kan advare om, at de mangler vand

Forskere har optaget en række lyde, som menes at være planternes råb på hjælp, når de mangler vand eller bliver beskadiget.

Tomatplanters lyde optages.

Tomatplanternes lyde kan ikke høres af det menneskelige øre, men ved at optage dem, kan forskerne forstærke lyden og høre planternes særlige klikken.

© Ohad Lewin-Epstein

Stress kan ramme os alle sammen. Men faktisk er den ubehagelige tilstand ikke kun os mennesker forundt. Stress kan nemlig også ramme planter, og ifølge en israelsk undersøgelse udgivet i tidsskriftet Cell, giver de ligefrem højlydt besked til omverdenen, når de for eksempel er tørstige eller får skåret en gren af.

Lydene ligger imidlertid i frekvensen 20-100 kilohertz, hvilket er så højfrekvent, at vi mennesker ikke kan høre dem.

“Det giver nogle korte klik og lyder faktisk lidt som, når man laver popcorn,” siger professor i molekylærbiologi ved Tel-Aviv University, Lilach Hadany.

De fascinerende kliklyde menes at komme fra ganske små luftbobler, der med jævne mellemrum brister inde i planterne.

For de stressede planters vedkommende registrerede forskerne mellem 30 og 50 klik i timen, mens de ikke kunne se nogen tydelige mønstre i tidsintervallerne.

Planter i trivsel afgav derimod mindre end ét klik i timen, hvilket gør dem særdeles stille sammenlignet med de stressede af slagsen.

Hvem lytter med?

Ifølge undersøgelsen, som tog udgangspunkt i tomat- og tobaksplanter, toppede mængden af kliklyde efter fem dage uden vand. Herefter faldt mængden af klik, indtil planterne langsomt tørrede ud.

Lydene som blev optaget ved at placere planterne i et studie sammen med fintfølende optageudstyr, viste sig at variere, alt efter hvilken type stress, planterne var udsat for.

Ved hjælp af en særlig algoritme kunne forskerne desuden finde frem til, om en plante eksempelvis manglede vand eller var blevet skåret i med cirka 70 procents sikkerhed.

Og den viden kan vise sig at blive værdifuld for eksempelvis landbrugssektoren, da den kan gøre landmændene klogere på, hvornår og hvor meget, der skal vandes.

“Vi kunne se, at planter som blandt andet majs-, hvede-, drue- og kaktusplanter også lavede lyde, når de var stressede, siger Hadany.

Hadanys team har i en tidligere undersøgelse vist, at urten natlys, også kaldet klokken 8-blomst, producerer mere nektar, når den er omgivet af brummende bier.

Hun er derfor nysgerrig efter at finde ud af, om kliklydene fra tobak- og tomatplanter kan bruges til at advare andre planter i nærheden, hvis de for eksempel er under angreb af dyr, samt om andre organismer kan høre og reagere på lydene, fremgår det af tidsskriftet Cell.