I mere end 50 år har fotokonkurrencen Nikon Small World hyldet mikroskopi og de verdener teknologien afslører - og for 11 år siden blev videokonkurrencen, Nikon Small World in Motion, føjet til.
Årets vindere af Nikon Small World in Motion er netop kåret, og de korte videoer af de små, usynlige verdener er offentliggjort.
Ved hjælp af forskellige forstørrelser, kamerasetups og banebrydende teknikker har forskere og fotografer blandt andet fanget livet i termitters tarmsystem, set svulster vokse og filmet vandloppers liv og død.
Se vinderne, og en håndfuld af finalisterne herunder.
VIDEO – Førstepladsen: Mikroorganismer i termitters tarme redder Jorden
Fabian J. Weston
De hjælper klimaet og spiller en afgørende rolle i ethvert økosystem. Alligevel ved vi ganske lidt om gruppen af encellede organismer kaldet protister.
Det ønsker årets vinder af Nikon Small World in Motion-konkurrencen Fabian Weston at lave om på med sin video af protister, der lever i termitters tarme hvor de omsætter plantemateriale, såsom træ.
Både protisterne og deres værtsdyr får næring ud af symbiosen, men hele kloden har gavn af samarbejdet. Gennem afføringen bliver kulstoffet leveret tilbage til jorden, hvor det lagres fremfor at ende som CO2 i atmosfæren. Med ca. 450 kg termit for hvert menneske på Jorden er protisternes arbejde ikke uvæsentligt.
Videoen var i sig selv en bedrift af optage, da både lys, ilt og små ændringer i deres miljø let slår både insekt og protister ihjel. Derfor måtte fotografen fremstille en særlig opløsning, hvor organismerne for en kort stund kunne trives, så han med mikroskopet kunne fange deres liv i termitternes tarme.
VIDEO – Andenpladsen: Svulst vokser i reagensglas
Dr. Stephanie Hachey & Dr. Christopher Hughes
Med en blanding af en type bindevævsceller kaldet stromaceller og kræftceller lykkedes det forskere fra University of California at optage dannelsen af en kunstig menneskelig mikrosvulst (blå).
Blandingen lå i en opløsning med konstant gennemstrømning, der efterlignede et naturligt miljø af blodkar (røde). Et mikroskopikamera tog billeder hvert femtende minut i ti dage.
VIDEO – Tredjepladsen: Se vandloppe føde unger
Andrei Savitsky
Konkurrencens tredjeplads tager os med til fødslen hos verdens mest udbredte vandloppe, Daphnia pulex. Vandloppen er 5 mm lang, lever mellem ti og 30 dage og føder i sin levetid mellem to og 20 unger.
Ungerne er kloner af moren og bliver undfanget gennem partenogenese – jomfrufødsel – uden behov for at blive befrugtet af en han.
VIDEO – Fjerdepladsen: Nerveceller slår et skarpt sving
Dr. Alexandre Dumoulin
Udviklingen af en type nerveceller kaldet aksoner følges ad efter et skarpt sving langs midterlinjen i et centralnervesystem – her langs rygsøjlen i en kylling.
Hos alle højere organismer som mennesker sørger en type specialiserede celler langs midterlinjen for, at aksonerne dannes symmetrisk på begge sider.
VIDEO – Femtepladsen: Malariamyg savler parasitter
Dr. Sachie Kanatani & Dr. Photini Sinnis
Forskere fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health er lykkedes med at fange parasitterne (røde) i savlet, der strømmer fra en hunmygs snabel.
Savlet er en mikstur af over 100 proteiner, der hjælper myggen med at suge det blod-måltid, som hun skal bruge for at danne æg. Samtidig giver spyttet optimale muligheder for at sprede sygdomme ved fx at holde blodkar udvidet og modvirke størkning.
VIDEO – Fremhævet finalist: Stopmæt orm kløjes i måltid
Yen Fook Chew
En såkaldt saddelbørsteorm har problemer med at indtage den tiende vandloppe trods ihærdige forsøg. Ormens mund suger føde ind.
VIDEO – Fremhævet finalist: Bjørnedyr viser muskler
Martin Kaae Kristiansen
Ved hjælp af forskellige lyskilder har en dansk fotograf belyst og filmet et bjørnedyrs individuelle muskler på arbejde.
VIDEO – Fremhævet finalist: Mosset gror
Wojtek Plonka
Over ti dage har en fotograf filmet hvordan mos vokser og ved hjælp af tråd slår rod på massive overflader.
VIDEO – Fremhævet finalist: Rottehjerneceller bygger bro
Thomas A. Zangle & Soorya Pradeep
Timelapsevideoen følger dannelsen af nerveceller og deres indbyrdes forbindelser i hjernecentret hippocampus hos rotter.
VIDEO – Fremhævet finalist: Dna-død og deling
Dr. Dylan T. Burnette
Dyrkede menneskeceller illustrerer to dna-molekyler. Øverst til højre deler molekylet sig i to, som under celledeling. Nederst til venstre går molekylet til.
Alle finalister - og tidligere års vindere - kan ses på konkurrencens hjemmeside.