Med genbrug fra chips og øl vil snackfabrikanten Walkers nu mindske sine CO2-udledninger i produktionen med 70 procent.
Takket være en teknologi udviklet af den britiske opstartsvirksomhed CCm er det blevet muligt at opsamle CO2 fra bryggerier og bruge det i en gødning fyldt med kartoffelskræller. Gødningen skal anvendes i den fremtidige kartoffelproduktion – og hermed gøre dine chips mere klimavenlige.
Projektet forener flere smarte tiltag, som skal reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser og samtidig skabe en mere cirkulær produktion.
Bakterier mæsker sig i kartoffelrester
Walkers har tidligere installeret et såkaldt metaniserings-system, som frigiver klimavenlig energi til friturestegning af chips. Kartoffelskræls-gødningen bygger ovenpå det system.
Ved metaniseringen bliver bakterier fodret med kartoffelskræller i et iltfattigt miljø, hvorefter bakterierne danner metanholdig biogas, som kan forbrændes og skabe elektricitet.
Restproduktet - en dejagtig kartoffelmasse - bliver til overs i processen – og det et er det restprodukt, Walkers nu vil anvende til gødning.
Kartoffelmassen blandes med CO2, som er blevet indfanget i forbindelse med fermenteringen af øl på nærliggende bryggerier. På den måde genbruges kuldioxiden som beriget gødning og bindes i jorden – hvor det kan stimulere ny plantevækst.
Tre ingredienser gør det muligt
Hovedbestandelene i genbrugsgødningen er kartoffelmasse, ammonium og kuldioxid. De fiberholdige kartoffelrester bliver overtrukket med ammonium, der også stammer fra en bæredygtig kilde, nemlig madaffald.
Ammonium har den fordel, at det er i stand til at absorbere og indfange CO2 – og CO2'en har til gengæld den fordel, at den stabiliserer ammonium-forbindelserne, så de kan omdannes til en mere anvendelig form og tilsættes fx kvælstof og potassium, begge vigtige ingredienser i kunstgødning.
🎬 Se opfinderne forklare deres teknologi:
Walkers forventer at anvende kartoffelgødningen i de kommende års kartoffelhøst, og i Storbritannien hyldes løsningen som et godt eksempel på et klimavenligt tiltag, som har til formål at indfange og genanvende CO2 i nye kredsløb.
Samtidig viser projektet, at virksomheder som Walkers i stigende grad bliver opmærksomme på fordelene ved den såkaldt cirkulære økonomi: Ved at genanvende materialer, der ellers bare skulle i skraldespanden, kan man potentielt skåne både klimaet og sin egen pengepung.