Shutterstock

Briter forvandler CO2, øl og kartoffelskræller til gødning

En ny grøn teknologi omdanner kartoffelskræller fra chipsfabrikker blandet med CO2 fra øl til bæredygtig landbrugsgødning.

Med genbrug fra chips og øl vil snackfabrikanten Walkers nu mindske sine CO2-udledninger i produktionen med 70 procent.

Takket være en teknologi udviklet af den britiske opstartsvirksomhed CCm er det blevet muligt at opsamle CO2 fra bryggerier og bruge det i en gødning fyldt med kartoffelskræller. Gødningen skal anvendes i den fremtidige kartoffelproduktion – og hermed gøre dine chips mere klimavenlige.

Projektet forener flere smarte tiltag, som skal reducere udledningen af CO2 og andre drivhusgasser og samtidig skabe en mere cirkulær produktion.

Bakterier mæsker sig i kartoffelrester

Walkers har tidligere installeret et såkaldt metaniserings-system, som frigiver klimavenlig energi til friturestegning af chips. Kartoffelskræls-gødningen bygger ovenpå det system.

Ved metaniseringen bliver bakterier fodret med kartoffelskræller i et iltfattigt miljø, hvorefter bakterierne danner metanholdig biogas, som kan forbrændes og skabe elektricitet.

Restproduktet - en dejagtig kartoffelmasse - bliver til overs i processen – og det et er det restprodukt, Walkers nu vil anvende til gødning.

Kartoffelmassen blandes med CO2, som er blevet indfanget i forbindelse med fermenteringen af øl på nærliggende bryggerier. På den måde genbruges kuldioxiden som beriget gødning og bindes i jorden – hvor det kan stimulere ny plantevækst.

Tre ingredienser gør det muligt

Hovedbestandelene i genbrugsgødningen er kartoffelmasse, ammonium og kuldioxid. De fiberholdige kartoffelrester bliver overtrukket med ammonium, der også stammer fra en bæredygtig kilde, nemlig madaffald.

Ammonium har den fordel, at det er i stand til at absorbere og indfange CO2 – og CO2'en har til gengæld den fordel, at den stabiliserer ammonium-forbindelserne, så de kan omdannes til en mere anvendelig form og tilsættes fx kvælstof og potassium, begge vigtige ingredienser i kunstgødning.

🎬 Se opfinderne forklare deres teknologi:

Walkers forventer at anvende kartoffelgødningen i de kommende års kartoffelhøst, og i Storbritannien hyldes løsningen som et godt eksempel på et klimavenligt tiltag, som har til formål at indfange og genanvende CO2 i nye kredsløb.

Samtidig viser projektet, at virksomheder som Walkers i stigende grad bliver opmærksomme på fordelene ved den såkaldt cirkulære økonomi: Ved at genanvende materialer, der ellers bare skulle i skraldespanden, kan man potentielt skåne både klimaet og sin egen pengepung.