Shutterstock

Én ændret vane skåner havet for flere tusinde tons mikroplast

To fyldte skraldebiler om dagen – året rundt. Så meget mikroplastik udleder vi fra vores vaskemaskiner i de europæiske husholdninger. Heldigvis har forskerne bag opdagelsen også en ide til, hvordan vi kan reducere udledningen mærkbart.

Mikroplast – altså plastikpartikler som er mindre end 5 mm – er en af de største miljømæssige bekymringer. Sidste år opdagede forskere, at mængden af mikroplast var op mod en million gange større end hidtil troet, og det forværres år for år.

Den helt store synder er de syntetiske tekstiler, som bruges til vores tøj, klude, tæpper og lignende. Når de vaskes, udledes mikroplast med spildevandet, som ikke kan renses ordentligt. Derfor ender de mikroskopiske partikler i floder, søer og i havet.

En undersøgelse konkluderer nu, at en almindelig europæisk maskinvask udleder 114 milligram mikroplast per kilo tøj i maskinen.

Eftersom der vaskes over 35 milliarder gange om året i Europa, kan de engelske forskere bag undersøgelsen udlede, at op mod 13.000 tons mikroplast ender i europæiske vandmiljøer om året. Det svarer til to fyldte skraldebiler – hver dag året rundt.

Et enkelt trick reducerer udledningen med 30%


Forskerne eksperimenterede med forskellige vaskeprogrammer og kom frem til et enkelt trick, der kan reducere vores udledning af mikroplast drastisk:

Vask i 30 minutter ved 15 grader i stedet for 85 minutter ved 40 grader, som er standarden i dag.

Under de forhold registrerede forskerne en reduktion af udledt mikroplast på hele 30%. Med andre ord kunne vandmiljøet spares for næsten 4.000 tons mikroplast om året, hvis alle europæiske husholdninger begyndte at bruge hurtigere og koldere vaskeprogrammer.

Samtidig slider 30 minutters-programmet mindre på tøjet, som dermed får en længere levetid. Det betyder, at der er behov for mindre nyt tøj, og det gør også en stor forskel for miljøet: Den største mikroplastudledning sker nemlig de første par gange, du vasker dit nye tøj.

Forskerholdet kom desuden frem til, at forholdet mellem mængden af tøj og vand i maskinen er afgørende. Mere tøj betyder mindre udledning af mikroplast per vandmængde.

Forskernes samlede vaske-råd lyder derfor: Fyld maskinen godt op uden at proppe den, husk at vaske ved lavest mulige temperatur og indstil endelig maskinen på det hurtigst mulige vaskeprogram.