© Photo by Joseph Chan on Unsplash
Naturen - Miljø

Er fyrværkeri skadeligt for miljøet?

Efter et fyrværkeri hænger røgen tæt. Men er røgen skadelig? Kan den fx skade ozonlaget?

Luften kan ganske rigtigt være tyk af røg efter et fyrværkeri, og lokalt kan røgen også være et problem.

Men totalt set regnes fyrværkeri ikke for noget stort miljøproblem. Dels varer et fyrværkeri som regel kun i kort tid, dels foregår meget af forbrændingen så højt til vejrs, at røgen bliver stærkt fortyndet.

Fyrværkeri efterlader tungmetaller

Røgen indeholder ikke nogen af de gasser, der kan skade ozonlaget, men til gengæld kan den indeholde en del kemiske forbindelser af natrium, barium, kobber, aluminium, titan og strontium.

Også tungmetallerne bly, kviksølv og cadmium forekommer i fyrværkeri, hvor de – ligesom de øvrige stoffer – bruges til at give fyrværkeriet farve.

Læs mere om miljø - og hvordan det står til på Jorden her!

Skal fyrværkeri begrænses?

I Stockholm, hvor der gennem fem dage blev afbrændt ni tons fyrværkeri i forbindelse med Vattenfestivalen, viste beregninger, at nedfaldet af tungmetaller fra fyrværkeriet lå på under én procent af det årlige nedfald i byen.

Størst var nedfaldet en-fire km fra det sted, hvor fyrværkeriet fandt sted, og for at reducere det har festivalen besluttet at brænde langt mindre fyrværkeri af i fremtiden. Importeret fyrværkeri indeholder formentlig flest skadelige stoffer.

I Tivoli i København, hvor der 50 gange om året afbrændes fyrværkeri, er der fundet en forhøjet koncentration af bl.a. bly og arsen i søen, som ligger ved siden af det sted, hvor fyrværkeriet brændes af.

Myndighederne mener ikke, at koncentrationen giver grund til at gribe ind, men Tivoli skal indberette, hvor meget fyrværkeri der brændes af.

I USA findes der borgergrupper, som forsøger at få fyrværkeri forbudt. De mener, at de mikroskopiske partikler fra forbrændingen kan skade helbredet.

Læs også:

Årstider - hvorfor har vi årstider?
Årstider

Derfor har vi årstider

4 minutter
drikkevand
Klimaforandringer

Løber vi tør for drikkevand?

1 minut
Robot Marianer
Havet

Livet trives i Marianergraven

2 minutter

Log ind

Fejl: Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!