Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere finder den reneste luft på kloden

Et hold forskere har fundet et af de sidste områder på Jorden, hvor luften ikke er forurenet af menneskelig aktivitet.

Kathryn Moore/Colorado State University

Menneskets aftryk på kloden er så stort, at det efterhånden er umuligt at finde uberørt natur. Det gælder især atmosfæren, som hele tiden forurenes af luftbårne aerosoler – små faste partikler med en diameter mellem 0,1 til 0,01 mm – på grund af menneskelige aktiviteter som landbrug og industriproduktion.

Men nu har forskere fra Colorado State University fundet en plet på planeten, hvor luften er helt krystalklar og upåvirket.

Pletten lå i Det Sydlige Ishav mellem Antarktis og Australien, hvor hele det nederste lag af atmosfæren – fra havoverfladen og 1-2 km op – viste sig at være fri for aerosoller fra menneskelig aktivitet.

Målingerne blev foretaget på en ekspedition ombord på det australske forskningsskib R/V Investigator, som stævnede ud fra Tasmanien og sejlede tur/retur til Antarktis.

Forskningsskibet R/V Investigator indsamlede aerosol-pøver mellem Tasmanien og Antarktis' iskant i januar og februar 2018 (lyserød linje). De lyserøde prikker indikerer luftmålinger.

© Kathryn Moore et. al./Colorado State University

Et "i sandhed uberørt område"

Skibet var udstyret med særlige aerosol-filtre, som opsamlede luftbårne bioaerosoler, der ofte kan bevæge sig flere tusinde kilometer med vinden.

Ved hjælp af DNA-sekventering og modeller af vindmønstre kunne forskerne identificere, hvor de opfangede bioaerosoler kom fra. De viste sig at stamme fra havet og altså ikke fra landjorden og menneskelig aktivitet.

Resultatet er overraskende, fordi alle tidligere undersøgelser af nordlige og subtropiske områder har fundet aerosoler fra kontinenterne. Med andre ord er fundet i Det Sydlige Ishav helt unikt, og det har fået forskerne til at kalde området for “i sandhed uberørt” i deres forskningsartikel.

Ren luft er en mangelvare

Under COVID-19-krisen har vi set, hvordan luftkvaliteten i flere byer har forbedret sig markant. Men udviklingen spås desværre at vende igen i takt med, at samfundene genåbnes.

Luftforurening er allerede en global sundhedskrise, og Verdenssundhedsorganisationen WHO estimerer, at 9 ud af 10 indånder forurenet luft, mens 80% af byboer udsættes for forureningsniveauer, som ligger over de anbefalede grænser.

Hvert år er luftforurening skyld i 7 millioner dødsfald.

Læs også:

Miljø

Halvdelen af Jorden kan reddes – hvis vi handler nu

2 minutter
Miljø

Godt nyt: Renere luft redder 1,5 milliarder fugle

3 minutter
Miljø

Snart er de her: Forskere udvikler bæredygtige klipklapper af alger

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul