Russ R. Hopcroft / University of Fairbanks

Godt nyt fra Nuuk: Mikroplast bider ikke på vandlopper

Mængden af mikroplast i Grønland er den samme som i Atlanterhavet, men forskning viser, at de lokale vandlopper – som er et vigtigt led i fødekæden – ikke tager skade.

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har lavet den første kortlægning af mikroplast i havet ud for Grønlands hovedstad, Nuuk.

Konklusionen er, at koncentrationen af de frygtede mikroskopiske partikler svarer til dem, man finder i Atlanterhavet – nemlig omkring 1 partikel per 10 liter vand.

Det er positivt, for forskerne havde forventet at finde meget mere. En tysk undersøgelse har nemlig tidligere fundet alarmerende store mængder mikroplast i de gletschere, som smelter ned i havet i området.

Mikroplast ligner vandloppe-mad

Omvendt giver undersøgelsen grund til bekymring, fordi de fundne mikroplastpartikler måler cirka 0,1 milimeter i længden, og det samme størrelse som de lokale vandloppers yndlingsspise, planteplankton.

Der findes 10.000 gange så meget algeplankton i vandet som mikroplast, så de små vandlopper lider endnu ikke af fødevaremangel. Men hvis mængden af mikroplast øges markant, frygter man, at den kan gøre skade på vandlopperne.

Vi ved, at mængden af mikroplast i verden vokser eksplosivt. Men den videnskabelige verden ved stadig forsvindende lidt om de små partiklers effekt på biologiske kroppe. Den store bekymring er, at mikroplastpartikler kan opsamle og bære på giftige stoffer – fra for eksempel olie – der så kan akkumulere sig i vores kroppe, når vi indtager plastpartiklerne.

Nederste lag i fødekæden tager ikke skade

Derfor har nogle af forskerne bag den grønlandske kortlægning lavet et lille forsøg, hvor de har udsat den grønlandske vandloppe Calanus hyperboreus for en kombination af mikroplastpartikler og sundshedsskadelige aromatiske kulbrinter, som blandt andet findes i udsødningsgas og olie.

Eksperimentet viste, at de aromatiske kulbrinter ikke ophobede sig i vandlopperne i højere grad end normalt, når de blev optaget sammen med mikroplast. Med andre ord bidrager mikroplasten ikke til at forgifte de små dyr.

Det er godt nyt, for vandlopperne er et vigtigt led i fødekæden i de arktiske økosystemer. Lopperne bliver spist af små fisk og skaldyr, men også af større fisk og blæksprutter og endda af de store hvaler, som skovler dem ind i gabet i hobetal.

Alt i alt konkluderer forskerne fra Danmarks Tekniske Universitet, at mikroplastik i de nuværende koncentrationer ikke er skadelig for fødekæderne, men at der skal holdes et vågent øje med udviklingen.