Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvilke områder er de mest forurenede i verden?

Shutterstock

Forurening er et vidt begreb, hvor man både skal kigge på den miljømæssige og de menneskelige skader, hvorfor det kan være svært at udarbejde en egentlig liste. Men ifølge den private amerikanske miljøorganisation The Blacksmith Institute skal verdens mest forurenede sted findes i Kaukasus. Her topper byen Sumqayit i Aserbajdsjan listen. Gennem en længere årrække i sovjettiden havde byen en enorm kemisk industri, der årligt udledte op til 120.000 tons tungmetaller, olie og giftstoffer til omgivelserne. Resultatet af forureningen er blandt andet, at antallet af kræfttilfælde er op til 51 gange så stort, afhængigt af kræftform, som i resten af det nuværende Rusland og de tidligere delstater i Sovjetunionen. Antallet af fødselsdefekter, knogle-sygdomme og mentale skader hos nyfødte børn i området er også tårnhøjt.

Som nummer to på listen ligger Tjernobyl i Ukraine. Her er efterdønningerne fra eksplosionen på byens atomkraftværk i 1986 stadig mærkbare. Den nukleare forurening påvirker 5,5 millioner mennesker, hvoraf et stort antal rammes af kræft i skjoldbruskkirtlen. Heller ikke byen Dzerzjinsk i Rusland klarer sig særlig godt i statistikken. Her har forurening som følge af årtiers våben- og kemikalieproduktion ført til en gennemsnitlig levealder på 45 år, hvilket er 15-20 år lavere end i resten af Rusland. Blacksmith Institute har udarbejdet listen i samarbejde med eksperter fra bl.a. Johns Hopkins University, Harvard University og University of Idaho.

Listen over forurenede steder udkommer én gang om året.

Læs også:

Miljø

Her er verdens 10 mest forurenede steder

2 minutter
Submarine 2014
Ubåde

Ubåde: Hvilken ubåd er størst?

1 minut
coronavirus
Sygdomme

Coronavirus update: Få overblikket her

43 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul