Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rusty fishing boats at the Arallake
Naturen - Miljø

Hvor er Aralsøen forsvundet hen?

Aralsøen var før en af verdens største søer.

Engang var Aralsøen en af verdens fire største søer med et areal på cirka 68.000 km2, men i dag er den svundet ind til omkring 10 procent. Søens deroute begyndte med en drastisk reduktion i vandtilførslen.

Aralsøen ligger i Kasakhstan i Centralasien i et område præget af steppe og ørken. Søen fødes af vand fra de to floder Syr Darja og Amu Darja.

Tilbage i 1960’erne lancerede det daværende Sovjetunionen et enormt projekt, som skulle opdyrke den centralasiatiske steppe. Til det formål byggede ingeniører et omfangsrigt netværk af kanalsystemer og sluser langs de to floder, der er søens livsnerver. Som konsekvens faldt den samlede tilstrømning af vand til Aralsøen fra 25 km3 pr. år til under fem km3 pr. år.

Den store fordampning, som er følgen af de ørkenagtige forhold i regionen, fik søen til at svinde hastigt ind, og i processen blev den opdelt i mindre søer.

For at redde søen blev der bygget en dæmning, som samlede alt vandet i den nordlige sø. Dæmningen stod færdig i 2005 og har siden forbedret vandforholdene i den nordlige sø, mens de sydlige dele mere eller mindre er dømt til døden.

Læs også:

Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter
Miljø

Genbrug af plastflasker kan blive 10.000 gange mere effektivt

3 minutter
Plastikflasker - genbrug
Miljø

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Plastik kan snart genbruges over 100 gange

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul