Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naturen - Miljø

Hvorfor tørrer Aralsøen ud?

Aralsøen skrumper mere og mere ind. Hvad skyldes det, og kan der gøres noget?

Aralsøen i Centralasien, der engang var verdens fjerdestørste, er kun en skygge af sig selv. Mange steder har vandet trukket sig 75 kilometer tilbage fra den oprindelige søbred, og hele økosystemet er forandret. Katastrofen skyldes en række uheldige kunstvandingsprojekter. I området omkring søen blev der fra begyndelsen af 1960’erne dyrket store mængder bomuld. Bomuld kræver meget vand, og derfor blev der anlagt et vidtforgrenet net af kanaler, der hentede vand fra områdets to store floder, Amudarja og Syrdarja. Men der blev brugt så meget vand, at floderne var alvorligt drænet, når de nåede frem til søen. Det store vandforbrug skyldtes, at nogle af kanalerne lækkede, ligesom mange ikke var overdækkede, hvorved vandet fordampede. Tilmed blev udløbet for en af hovedkanalerne lagt i Det Kaspiske Hav og ikke i Aralsøen. Da vandet trak sig tilbage, blev klimaet mere fjendtligt med gloende hede somre og iskolde vintre. Voldsomme vinde piskede støv, der indeholdt pesticider, op med det resultat, at området i dag har en af verdens højeste børnedødeligheder. Samtidig er det rige og varierede dyreliv forsvundet. For nylig har Verdensbanken besluttet at finansiere et omfattende byggeri af kæmpedæmninger, som er gået i gang i slutningen af 2002. Så måske er der atter håb for Aralsøen.

Læs også:

Sygdomme

Den spanske syge og corona: Her er de afgørende forskelle

14 minutter
Medicinsk teknologi

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Universel influenza-vaccine kan være på vej

2 minutter
Insekter

Verdens stærkeste dyr lever af lort

3 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul