Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Naturen - Miljø

Kloden er fuld af plastik

Produktionen af plastik stiger år efter år. Fire ud af fem kilo plastik er aldrig nogensinde blevet nedbrudt eller genanvendt, og findes derfor stadig på lossepladser eller i naturen.

Bøffen er pakket ind i plastik, låget på to-go-kaffen ligeså. Og sørme om ikke en god del af hjemmets møblement indeholder plastik. Plastik er praktisk og billigt, men også problematisk, fordi det nedbrydes så langsomt.

Massefremstillingen af plastik begyndte i starten af 1950’erne, og siden er den årlige produktion steget og steget hvert eneste år.

I det første studie nogensinde af verdens totale plastikproduktion, -forbrug og skæbne, viser forskere, at der i løbet af plastikkens 70-årige historie er fremstillet omtrent 8.3 milliarder ton.

70 år gammel plastik i naturen

Kun 9 procent af den totale produktion blev genanvendt, 12 procent blev nedbrudt, mens størstedelen, 79 procent (6,5 mia. ton) stadig er at finde på Jordens overflade.

Det svarer til, at for hvert nulevende menneske er der 0,9 ton plastik på lossepladser og i naturen.

Bortset fra stål og cement er plastik det materiale, som vi har produceret allermest af nogensinde. Stål og cement bruges mest i byggeri, men plastik bruges primært til emballage, og bliver til affald næsten med det samme.

Nødvendigt med indsats

Og tallene stiger. Forskerne estimerer, at der i 2050 vil ophobes 12 mia. ton plastikaffald hvis ikke der gøres en alvorlig indsats for at øge genanvendelsen eller biodegraderingen.

Forskerne påpeger, at budskabet ikke er, at vi skal udfase plastik helt. Men det er vigtigt at overveje forbruget, så det giver mening, når vi vælger et plastikprodukt frem for et produkt der nemt kan nedbrydes eller genanvendes.

Læs også:

Miljø

Hjælp naturen: Undgå at smide disse plastikprodukter på gaden

3 minutter
Miljø

Genbrug af plastflasker kan blive 10.000 gange mere effektivt

3 minutter
Plastikflasker - genbrug
Miljø

GODE NYHEDER I EN KRISETID: Plastik kan snart genbruges over 100 gange

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul