Polyetylentereftalat – eller PET – er den mest udbredte type plastik i polyesterfamilien. Hvert år produceres næsten 70 millioner tons PET, som bruges til plastikflasker, emballage og tekstiler.
PET er et let og stærkt materiale, men desværre er de nuværende metoder til genanvendelse ineffektive. For eksempel leveres plastik til genanvendelse for det meste i bunker med blandede farver. Når de nedsmeltes, bliver farverne blandet, og resultatet er et gråt materiale, som ikke er attraktivt for virksomheder at bruge til nye produkter.
Derfor ender materialet ofte i tæpper eller andre tekstiler, som ender deres levetid i deponering eller på forbrændingen.
Den franske Carbios har nu fundet et enzym, som kan nedbryde PET meget mere effektivt og i langt større skala. Det kan være et gennembrud for vores genanvendelse af plastik.
Kompost-mutant nedbryder plastik 10.000 mere effektivt
Forskere har længe arbejdet på at finde enzymer, som kan bruges til at nedbryde plastik. I 2012 opdagede et hold fra Osaka Universitet en god kandidat i en kompostbunke.
LLC, som enzymet hedder, er i stand til at nedbryde den voksagtige beskyttelse, som sidder på mange planters blade, og det viste sig, at enzymet også kan nedbryde PET. Desværre arbejder LLC meget langsomt, og kan kun overleve et par dage ved de temperaturer, som genanvendelsesprocessen sker ved.
Derfor udviklede forskerne fra Carbios en række muterede udgaver af LLC, som blandt andet fik tilføjet aminosyrer, der gjorde dem mere varmeresistente.