Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pige drikker vand
Naturen - Miljø

NASA slår alarm: Så lidt drikkevand er der tilbage

Over halvdelen af Jordens underjordiske ferskvandsbassiner er i fare for at blive tømt for vand, viser ny forskning fra NASA.

Vi er godt i gang med at dræne Jorden for rent drikkevand, viser en undersøgelse fra NASA. Målinger fra rumfartsorganisationens GRACE satellitter viser, at vores planets underjordiske ferskvandsbassiner bliver tømt hurtigere, end de kan nå at fylde sig selv op igen.

Forskerne har længe haft en mistanke om, at vi bruger vand med alarmerende hast, men det har været umuligt at bevise før nu.

Californien er storforbruger er vand

Ud af de 37 ferskvandsbassiner der findes, er det de 21 af dem, som bliver tømt for hurtigt. Det skyldes blandt andet det stigende antal af mennesker, landbrugets behov for vand og mineaktiviteter.

35 procent af det ferskvand, vi mennesker bruger, kommer fra bassinerne. Visse egne er mere afhængige af dem end andre. Eksempelvis kommer 60 procent af det regnfattige Californiens vandforbrug fra bassinerne.

GRAFIK: Årlig udvikling i verdens grundvandsmagasiner.

Kilde: Water Resources Research

Mangel på vand er værst for fattige lande

Værst ser det dog ud i klodens fattige og tungt befolkede egne, bl.a. det nordlige Indien, Pakistan og Nordafrika. Her er alternative vandkilder få, og vandmangel kan betyde ustabilitet i regionen.

NASA-undersøgelsen har stået på i 10 år mellem 2003 og 2013 og viser, at især 13 af de 21 hårdt ramte bassiner bliver tømt med alarmerende hast. Disse bassiner nærmer sig et kritisk punkt, hvor det er for sent at rette op på fejlen.

Grønne byer er vejen frem

En af måderne, vi kan mindske forbruget af vand fra de underjordiske bassiner på, er ved at skabe grønne byer:

Læs også:

Kroppen

7 grunde til at elske din kropsbehåring

2 minutter
Sundhed

Derfor må du ikke drikke saltvand

2 minutter
Sådan undgår du hedeslag
Vejret

5 tip til at undgå hedeslag

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul